Další malajsijské letadlo mělo namále, hlásilo „požár motoru“

Melbourne - Letadlo společnosti Malaysia Airlines muselo nouzově přistát v Melbourne poté, co přístroje v kokpitu ohlásily pilotovi „požár motoru“. Airbus 330 kroužil nad letištěm, pak se otočil a bezpečně přistál. Nikdo nebyl zraněn. Malajsijské aerolinky zažívají těžké časy. Loni se jim jedno letadlo ztratilo a druhé bylo sestřeleno nad Ukrajinou.

Let číslo 148 odstartoval odpoledne místního času z Melbourne a vydal se na cestu do malajsijské metropole Kuala Lumpuru. Za několik minut ale pilot kvůli technickým problémům požádal o povolení k nouzovému přistání. Přístroje prý hlásily „požár motoru“. 

Podle Malaysia Airlines ale předběžné vyšetřování neukázalo žádné fyzické důkazy, že by došlo k požáru:

„Let MH148 z Melbourne do Kuala Lumpuru přistál bez problémů. Nikdo nebyl zraněn,“ uvedla mluvčí melbournského letiště Anna Gillettová. Na palubě Airbusu 330 bylo podle místních médií 300 lidí.   

Společnost Malaysia Airlines minulý rok postihly dvě katastrofy. Loni v březnu se její letadlo s 239 lidmi na palubě ztratilo cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Doposud se nenašlo, ačkoli ho pátrací týmy hledají na dně oceánu již více než rok.  

Vyšetřování pádu MH17 stále pokračuje

Nejasnosti panují také kolem případu letu MH17, který se zřítil na Ukrajině. Z jeho sestřelení se navzájem obviňují ukrajinská armáda na jedné straně a proruští separatisté a Rusko na straně druhé. Při havárii zemřelo 298 pasažérů a členů posádky. 

Letadlo bylo zřejmě sestřeleno raketou země–vzduch. Mezinárodní vyšetřovací tým zabývající se havárií se nedávno prostřednictvím videa obrátil na možné svědky přesunu raketového systému BUK a žádá je o informace. Z odposlechů telefonních hovorů prý vyplývá, že za tragédií mohl stát ruský agent Sergej Petrovskij, uvedl nizozemský zpravodajský server NRC s odkazem na zjištění ukrajinských a nizozemských vyšetřovatelů.

Ruští experti ale sestavili vlastní zprávu o havárii. Podle jejích závěrů byl letoun sestřelen raketou Buk vypálenou z území kontrolovaného ukrajinskou armádou.

Letos v červnu společnost Malaysia Airlines oznámila, že „technicky zbankrotovala“. Její dědictví přebere nová společnost, která by měla zachovat stávající lety. V současnosti firma funguje díky finančním dotacím malajsijské vlády.

Vydáno pod