Vyjasněte spekulace o raketách, žádají Rusové Pentagon

Moskva – Americký Pentagon má na žádost ruského ministerstva obrany vysvětlit nedávné výroky šéfa amerického generálního štábu Martina Dempseyho o možném rozmístění nových amerických balistických raket v Evropě. „Návrat amerických raket do Evropy či na jiná místa, kde by mohly ohrožovat Rusko nebo jiné země vzpírající se pokynům Washingtonu, by velmi negativně ovlivnil globální bezpečnost a stabilitu. Taková perspektiva nás nutně znepokojuje,“ dodal ruský ministr obrany Anatolij Antonov.

Ruská média v minulých dnech zveřejnila informaci o výňatcích ze zprávy předsedy sboru náčelníků štábů amerických ozbrojených sil Dempseyho, které zahrnovaly reakci na údajné porušování odzbrojovacích dohod ze strany Ruska. Pentagonu vadí údajné testovací lety ruských střel, jejichž dosah prý porušuje platné smlouvy.

Jako možné protiopatření analýza udává rozmístění amerických pozemních střel, schopných v předstihu udeřit proti ruským zbraním. Americké úvahy dosud Kreml nechávaly chladným, podle vojenských expertů by však Moskva odpověděla rozmístěním raket Iskander a střel s plochou dráhou letu u západních hranic.

Rusko prý prohlášení amerického generála „zevrubně analyzovalo,“ zejména s ohledem na možné porušení rusko-americké smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu v Evropě.

Nejvyšší velitel americké armády Martin Dempsey
Zdroj: ČTK/AP/J. Scott Applewhite

Dohoda, která vstoupila v platnost roku 1988, zakazuje rozmisťování pozemních raket s doletem od 500 do 5500 kilometrů. Ustanovení dohody naplnily obě signatářské země v roce 1991.

„Opatření, o nichž hovoří americké zdroje, by znamenala ústup USA od smlouvy o likvidaci raket středního a kratšího doletu,“ prohlásil náměstek ruského ministra obrany Anatolij Antonov pro agenturu TASS.