Před tureckými volbami zabíjely výbuchy

Istanbul - Nejméně dva mrtvé a přes 130 zraněných si vyžádaly dva výbuchy v Diyarbakiru na jihovýchodě Turecka. Incident se odehrál dva dny před parlamentními volbami při mítinku kurdské levicové Demokratické strany lidu (HDP) ve chvíli, kdy desítky tisíc lidí čekaly na vystoupení předsedy strany Selahattina Demirtase.

Zatím není jasné, zda šlo o pumový útok, nebo o neštěstí. Organizátoři mítinku tvrdí, že exploze způsobilo selhání transformátoru, avšak podle svědků byl mezi detonacemi pětiminutový odstup. Ministr energetiky Taner Yildiz vyloučil, že by výbuchy byly výsledkem nějakého selhání. Podle něj je způsobil „vnější zásah“ do transformátoru. Ministr nicméně neřekl, jestli mohlo jít o bomby.

Jde o nejvážnější incident od zahájení napjaté a násilím poznamenané předvolební kampaně. Vyvolal prudkou reakci stoupenců HDP, kteří začali házet kamení na příslušníky pořádkových sil zajišťující bezpečnost mítinku. Policie pak zasáhla slzným plynem a vodními děly. Demirtas vyzval své stoupence ke klidu.

Následky výbuchu na mítinku HDP v Diyarbakiru
Zdroj: ČT24

Turci v neděli zvolí nový parlament, v sázce je ale mnohem víc - nové rozsáhlé pravomoci pro prezidenta a budoucí politický charakter země. Prezident Recep Tayyip Erdogan, který se v posledních letech projevuje stále více autoritářsky, v případě dostatečně vysokého vítězství „své“ Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) hodlá změnit ústavu a zásadně posílit výkonnou moc svého úřadu. AKP se stane nejsilnější stranou, ale průzkumy ji ukazují podporu jen něco přes 40 procent voličů, což nemusí stačit ani na prostou většinu. Za AKP je v průzkumech sekulární sociálnědemokratická Lidová republikánská strana (CHP) s 26 procenty a pravicová nacionalistická Strana národní akce (MHP) s 18 procenty. Strana HDP se pohybuje kolem deseti procent.