Kritik sankcí Fico v Moskvě: Slovensko jednotu EU nenaruší

Moskva - Slovenský premiér Robert Fico (Směr-SD) v Moskvě opět zdůraznil, že protiruské sankce jsou neúčinné. K řešení ukrajinské krize podle něj pomůže spíš dialog než „řinčení zbraněmi nebo hrozby sankcemi“. Fico ale před odletem ujistil ukrajinského prezidenta, že nebude v otázce sankcí rozbíjet jednotu Unie. Kyjev se podle něj může spolehnout na dodávky plynu reverzním tokem přes Slovensko. Slovenská pravice Fica obviňuje, že zemi otáčí směrem na Východ. Do Moskvy dorazil jen několik dní poté, co byl zveřejněn seznam osob z EU, které nejsou v Rusku vítané.

  • Vztahy mezi EU a Ruskem nejnověji poznamenalo rozhodnutí Moskvy zakázat 89 evropským politikům, vojenským představitelům a dalším činitelům vstup na území Ruska.
  • Na seznamu, který nebyl oficiálně zveřejněn, jsou podle dostupných informací také čtyři Češi, ale žádný Slovák. „Je to tak trochu hanba pro Slovensko. Pokud bychom měli premiéra vlastence a demokrata, tak by tam nepochybně nechyběl,“ komentoval opoziční poslanec a šéf zahraničního výboru slovenského parlamentu František Šebej pro list Denník N skutečnost, že na seznam nebyl zařazen nikdo ze Slovenska.

Fico poděkoval Putinovi za možnost přijet na oslavy v Moskvě

Fico v Kremlu nedávno oslavil výročí konce druhé světové války – spolu s českým prezidentem jako jeden z mála předních evropských politiků. Teď přijel za Vladimirem Putinem znovu. A poděkoval mu za možnost zúčastnit se oslav. "Události spojené s druhou
světovou válkou jsou hluboce zakořeněny ve vědomí našich lidí. Nikdo nezpochybňuje fakt, že 63 tisíc rudoarmějců zahynulo při osvobozování Slovenska," citovala Fica kremelská tisková služba.

Slovenský premiér se setkal i se svým ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem. Ten označil schůzku s Ficem za konstruktivní, pozitivní a vstřícnou. „Nyní není jednoduchá doba, proto je velmi dobré, že jste přijel projednat perspektivu naší oboustranné spolupráce,“ řekl ruský premiér Ficovi, jehož v Rusku doprovází šéf diplomacie Miroslav Lajčák, ministr životního prostředí Peter Žiga a ministr školství Juraj Draxler.

Po setkání s předsedou ruského parlamentu Sergejem Naryškinem Fico prohlásil, že je proti sankcím namířeným proti Rusku. „Určitě neřeknu poprvé, že není třeba řinčet zbraněmi, není třeba žádných sankcí, ale je třeba vést věcná jednání,“ uvedl Fico podle agentury TASS.
Sám Naryškin, který kvůli své podpoře anexi Krymu figuruje na sankčních seznamech západního společenství, ocenil Ficovu iniciativu, díky níž se v březnu v Košicích uskutečnila konference ruských, ukrajinských, německých a slovenských představitelů o ukrajinské krizi.

Martin Šimečka, editor Respektu

„Fico si rozdělil role s ministrem zahraničí, který kritizuje ruskou politiku i dokument ruské televize o okupaci. Premiér na sebe bere roli člověka, který Rusko zásadně nekritizuje a tváří se, že jsou nejlepší přátelé. Je to taková dvojcestná slovenská politika, které podle mě už nikdo nerozumí. U Fica je to instinktivní nedůvěra k Západu a ke globálním mocnostem – Rusko nějakým způsobem obdivuje. Na druhou stranu je realista – Porošenkovi slíbil, že dodrží ve vztahu k sankcím evropskou jednotu.“

Slovenský premiér nechce narušovat jednotu EU

Fico také zdůraznil loajalitu Bratislavy vůči společné unijní politice. „Slovensko je členem EU a podporuje jednotné stanovisko k situaci na Ukrajině. Jako svrchovaný stát si ale vyhrazujeme právo hájit své národní zájmy, aniž bychom narušovali jednotu a jednotné stanovisko EU,“ uvedl Fico. „Slovenská vláda vždy sankce považovala jen za nástroj, nikoli za politické řešení. V červnu na summitu Evropské unie pro nás bude důležitá otázka plnění minských dohod oběma stranami. Pokud bude plnění realitou, budeme podporovat zrušení sankcí,“ konstatoval premiér. „Nechceme, aby se Ukrajina stala novou Libyí nebo Irákem,“ prohlásil.

  • Putin Fica upozornil, že v obchodních a ekonomických vztazích mezi Ruskem a
    Slovenskem došlo k „nevelkému poklesu“, jehož příčiny je třeba probrat a formy spolupráce upravit.
  • Podle Fica klesla vzájemná obchodní výměna mezi Ruskem a Slovenskem loni o pětinu. Část ekonomů má ale za to, že premiér dopad sankční politiky na místní ekonomiku záměrně zveličuje. „Je to kolem tří procent celkového exportu Slovenska, které směřují do Ruska a téměř vůbec se nás to nedotklo,“ tvrdí analytik CEPI Jaroslav Naď. 

Medvěděv pak pohrozil, že Moskva bude červnový summit EU pečlivě sledovat a v případě, že by byly protiruské sankce rozšířeny, odpoví „symetricky“. Pokud v tomto ohledu žádné rozhodnutí nepadne, Rusko bude podle Medvěděva dál zastávat nynější postoje. „Sankce jsou kolektivní odpovědností EU,“ vysvětlil premiér ruské stanovisko. „Všechny státy, které jsou členy EU, to musejí pochopit,“ zdůraznil.

South Stream
Zdroj: ČT24

Tématem Ficova jednání s Medvěděvem byly i energetické otázky, zejména transport ruských surovin do Evropy po zrušení projektu South Stream. Ruský Gazprom v květnu oznámil, že zahájil stavbu plynovodu Turkish Stream do Turecka, odkud by měl ruský plyn proudit dál do Evropy. Firma přišla s tímto projektem poté, co koncem loňského roku kvůli neshodám s EU odstoupila od výstavby plynovodu South Stream. 
  
Zatímco South Stream měl dopravit ruský plyn až do střední Evropy, Turkish Stream má končit na turecko-řeckých hranicích - odtud si pak mají odběratelé transport zajistit sami. Fico prohlásil, že Slovensko Rusku navrhlo společný projekt, na němž by se mělo při účasti EU podílet Slovensko spolu s Maďarskem, Rumunskem a Bulharskem. Podle agentury Interfax upozornil, že po případném zastavení přepravy plynu přes Ukrajinu a Slovensko do Evropy by Bratislava přišla o značné finanční prostředky za tranzit ruské suroviny.

Politolog: Místo Fica mohli jet klidně úředníci

Na Slovensku vyvolal termín cesty kritiku. Prezident Andrej Kiska prohlásil, že Ficově návštěvě Moskvy nerozumí. Podle opozice není na programu nic tak důležitého, aby jednání v této chvíli vyžadovala přítomnost premiéra. „Úplně by to zvládli úředníci nebo rezortní ministři. Myslím si, že Robert Fico - tak jako už dřív - demonstruje své sympatie vůči prezidentovi Putinovi a určitým trendům ve vnitropolitickém vývoji Ruska,“ podotkl politolog Grigorij Mesežnikov. 

Český exministr zahraničních Karel Schwarzenberg doufá, že Slovensko z Ficovy návštěvy bude něco mít. "Ukazovat se nyní v této společnosti není velká sláva, ale když to něco Slovensku přinese, prosím," konstatoval Schwarzenberg podle Denníku N. V opačném případě to ale podle bývalého šéfa české diplomacie bude trapné. Schwarzenberg je přitom jednou z osob, jež se ocitly na černé listině osob z EU, které jsou nadále v Rusku nežádoucí.

Moskva vysoce postavené kritiky sankcí vítá - není jich mnoho

Oficiálních návštěv nejvyšších představitelů zemí Evropské unie po loňské anexi Krymu v Moskvě výrazně ubylo. Těm, kteří přijedou, věnují prokremelská média značnou pozornost a jejich příjezd prezentují jako nejednotnost EU v otázce sankcí namířených proti jejich zemi. A zrovna Fica už ruská oficiální média citovala mnohokrát. Většinou šlo právě o jeho výroky o škodlivosti protiruských sankcí.

  • „Ficově návštěvě je věnována poměrně značná pozornost ruských sdělovacích prostředků, ale víceméně se soustřeďují na čisté zpravodajství,“ uvedl zpravodaj ČT v Rusku Miroslav Karas.

Ruská agentura TASS nyní vyzdvihla rozhovor, který poskytl Fico v pátek v Bratislavě. „Sankce nemají očekávaný efekt. Škodí Evropě i Rusku. Nevím, kdo může být s takovými vzájemnými škodami spokojený. Co se dosáhlo sankcemi vůči Kubě? Nezměnily kubánský přístup k USA ani americký přístup ke Kubě,“ prohlásil šéf slovenské vlády.

Protiruské sankce kritizuje od jejich vyhlášení i Miloš Zeman. Své stanovisko Putinovi v Moskvě zopakoval i začátkem května během jejich setkání v rámci oslav konce 2. světové války. EU by mohla podle Zemana restrikce zrušit do konce letošního roku. „Aby se ty sankce buď zmírnily, nebo zrušily, měly by se naplnit minské dohody, a především na Ukrajině by měla skončit občanská válka a lidské oběti. Prezident Putin konstatoval, že je plně pro naplnění minských dohod do posledního písmene,“ uvedl prezident v rozhovoru pro česká média.

Proruské výroky slovenského premiéra vyvažuje na mezinárodní scéně prezident. Na té domácí se Fico kvůli cestě do Moskvy žádných problémů bát nemusí. Opozice je slabá a voliče sociálních demokratů tradičně zahraniční politika nezajímá.  

Ruský dokument o invazi 68 Bratislavu popudil

Fico dorazil do Ruska ve chvíli, kdy jsou vztahy obou zemí lehce napjaté. Bratislavy se totiž dotklo, jak státní televize popsala okupaci ze srpna 1968. „Odvysílání tohoto dokumentu, který se snaží přepisovat dějiny a falšovat historické pravdy o takové stinné kapitole naší historie, poškozuje deklarované tradičně dobré slovensko-ruské vztahy. (…) Trváme na respektování pravdy i o událostech z roku 1968, které znamenaly pro Československo a jeho občany velkou a dlouhotrvající tragédii,“ uvedlo slovenské ministerstvo zahraničí v prohlášení. 

  • Dokumentární film o „odtajněných stránkách“ dějin Varšavské smlouvy vysílala ruská státní televize Rossija 1 v květnu. Podle jeho tvůrců byl pakt obranným spojenectvím bránícím sovětské spojence před „agresivní“ Severoatlantickou aliancí. V tomto duchu televize obhajovala i invazi do Československa v srpnu 1968. Do ČSSR se podle ní chystalo vtrhnout NATO, tehdejší opozici dokument líčí jako esesáky, fašisty a kolaboranty. Historici dokument označili za návrat k propagandistickým metodám Sovětského svazu. 

Slovensko teď důrazně žádá, aby ruská vláda zabránila dalšímu falšování historie. Tento postoj ale bude v Moskvě Fico složitě hájit, když v přihlášce do komunistické strany v osmdesátých letech s takzvanou internacionální pomocí souhlasil.

Co všechno Fico v Rusku vyjednal?

Během Ficovy návštěvy v Moskvě byla podepsána dohoda o spolupráci v turistice do roku 2017. Podle ruských statistik se příliv ruských turistů na Slovensko loni snížil o výrazných 40 procent, letos v dubnu situaci zkomplikovalo i zrušení jediné přímé letecké linky mezi Moskvou a Bratislavou. Na Slovensko tak Rusové cestují přes Vídeň nebo Budapešť.

Zástupci Slovenska a Ruska podepsali také memorandum o agrárních investicích, které se týká financování živočišné a rostlinné výroby a zahrnuje společné projekty v zemědělském výzkumu. Podepsána byla mezivládní dohoda o spolupráci v boji s nezákonnou migrací a dalších zhruba deset smluvních dokumentů.

Fico rovněž řekl, že jeho země má zájem zapojit se do modernizace ruských protiraketových komplexů S-300, které zbrojní experti přirovnávají k americkým výkonným protiraketám Patriot. V brzké době prý bude podepsána smlouva o modernizaci ruských bojových vrtulníků Mi-17 ve slovenských závodech.

Rossija 1 obhajovala invazi do Československa (zdroj: ČT24)