Syrská armáda bombarduje kvůli islamistům uprchlický tábor u Damašku

Damašek - Syrská armáda od noci bombarduje palestinský uprchlický tábor Jarmúk na předměstí metropole Damašek. V posledních dnech ho z devadesáti procent ovládli bojovníci z Islámského státu. Získali tak zázemí jen několik kilometrů od sídla syrského prezidenta Bašára Asada. Včera v táboře pobývalo posledních 18 tisíc lidí, stovky jich dál prchají.

Syrská armáda uprchlický tábor ostřeluje z děl a podniká proti němu i letecké útoky. Z tábora uprchlo podle syrské televize asi dva tisíce lidí. Obsazením tábora Islámský stát posílil svoje postavení v oblasti Damašku, přičemž jeho bojovníci se ocitli již jen několik málo kilometrů od sídla syrského prezidenta Bašára Asada.

Před zahájením syrského konfliktu v roce 2011 sloužil tábor Jarmúk jako sídliště pro několik set tisíc palestinských uprchlíků. Vznikl jako dočasné útočiště pro palestinské uprchlíky v době první arabsko-izraelské války v roce 1948. Během syrské občanské války se však tábor dostal do obležení. Většina jeho obyvatel již utekla jinam, buď za hranice, nebo na jiná místa v Sýrii. Ti, kteří zbyli, se potýkají s nedostatkem potravin, vody a léků.

V Moskvě se zatím k jednání scházejí zástupci syrské vlády s částí opozice. Rozhovory ale mohou zkrachovat, protože se jich nezúčastní všechny strany. „Nevkládám do tohoto kola jednání velké naděje, protože mnoho relevantních mezinárodních a syrských stran se jich nezúčastní. Navíc vláda tyto rozhovory nebere dost vážně,“ upozornil Rewad Ballan ze syrské opozice. Cílem ale je zmírnit dopady občanské války, hlavně zlepšit zásobování a dodávky humanitární pomoci civilistům. Moskevské setkání má trvat do čtvrtka.