Orkán Niklas udeřil ve střední Evropě – mrtvých je už deset

Berlín - Orkán Niklas si v Německu, Rakousku a Švýcarsku vyžádal deset mrtvých a řadu zraněných. Desetitisíce polských domácností zůstaly bez dodávek elektrického proudu. Vichřice zasáhla i dopravu - společnost Deutsche Bahn v sousedním Bavorsku zrušila dálkové spoje a omezila provoz i na regionálních tratích, které zablokovaly vyvrácené stromy. Škody už teď dosahují desítek milionů eur.

Vichřice provázená deštěm a sněžením si v Německu vyžádala nejméně osm obětí. Rakousko a Švýcarsko hlásí po jednom mrtvém. Některé smrtelné nehody přitom s orkánem souvisejí spíš nepřímo. Například v Bádensku-Württembersku zemřeli dva muži při nehodě na zasněžené silnici, v Bavorsku pak další muž při silném krupobití na dálnici 95.

Niklas udeřil v Německu…

Orkán udělal z vlaku Pac Mana…

Už v úterý německá média informovala o dalších smrtelných případech. Například v Sasku-Anhaltsku se zřítil na muže blok betonové zdi, kterou se snažil zajistit proti pádu. U obce Montabaur v Porýní-Falci usmrtil vyvrácený strom dva lidi, když spadl na vůz silniční služby.

V celém Německu řada lidí utrpěla zranění. Jsou mezi nimi matka s dvěma dcerami ve věku osm a devět let, na něž ve Výmaru spadl desetimetrový vyvrácený strom. Zranění jedné z dívek jsou vážná.  Také na severu Švýcarska zahynul 75letý řidič, na jehož vůz spadl vyvrácený strom. V rakouském Mauthausenu pak zemřel 63letý muž, když chtěl zajistit zastřešení terasy.

  • Jaroslav Šonka, publicista: "Počasí mělo obrovské důsledky také v dopravě - zemřelo také hodně lidí kvůli nehodám. Záchranné služby také nemohly zacházet s akutními případy tak, jako zachází normálně. Někde nelétaly ani vrtulníky. Počet obětí tak bude jistě vyšší než deset."

Tlaková níže Niklas byla ve střední Evropě jednou z nejsilnějších bouří uplynulých let. Nárazový vítr dosahující rychlosti až 192 kilometrů za hodinu v úterý mnohde vyvracel stromy, ničil automobily, domy i vysokonapěťové vedení.

Chaos v dopravě 

V silniční, železniční, lodní i letecké dopravě zavládl chaos. Ještě dnes musí cestující na železnici počítat s omezeními, i když většina tratí je už průjezdných. Dnes ještě zůstávaly uzavřené tratě mezi Brémami a Hannoverem a Mnichovem a Rosenheimem. 

  • Cestující z Kolína nad Rýnem: „Je to totální chaos, nic nefunguje. V Severním Porýní-Vestfálsku nejezdí vlaky, někde si máme vyzvednout jízdenku a dál nás odveze taxík.“ 

Na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem bylo zrušeno více než 180 přistání a odletů a na komplikace se mají pasažéři připravit i dnes. Orkán už sice Německo opustil, ale i během dneška bude podle meteorologů v zemi vládnout bouřlivé počasí.  

Polsko: Desetitisíce lidí bez elektřiny a stovky poničených domů  

Zimní bouře zasáhly také další země střední Evropy. Například v Polsku museli hasiči vyjíždět k 2500 zásahům a zhruba 65 tisíc lidí se ocitlo bez dodávek proudu, protože vyvrácené stromy poničily elektrické vedení. Zvlášť silně zasáhl orkán západ Polska, kde bouře vyvracela stromy a strhávala střechy z domů i elektrická vedení. Podle hasičů bylo poničeno zhruba 400 budov.

Vydáno pod