Clintonová se ohradila: Soukromý e-mail používali i jiní politici

Washington – Americké ministerstvo zahraničí zveřejní e-mailovou komunikaci exministryně zahraničí Hillary Clintonové. Ta se ohradila vůči kritice, že neopatrně zacházela s citlivými informacemi. Používání soukromé schránky prý bylo jednodušší a dělali to i jiní. Aféra může Clintonové zkomplikovat její cestu k demokratické prezidentské nominaci.

„Dovolilo mi to ministerstvo, myslela jsem si, že to bude jednodušší. Tehdy to nevypadalo na problém,“ prohlásila exministryně. Politička tvrdí, že svou schránku nepoužívala k posílání utajovaných informací. Soukromý server, na němž data schraňuje, podle ní jako první začal používat její manžel a je dobře zabezpečený před případným únikem informací. Ve světle aféry ale uznala, že by bylo lepší používat dvě oddělené schránky.  

Podle Clintonové řešili úřední komunikaci prostřednictvím soukromého e-mailu i další bývalí šéfové rezortu. Prvním, kdo odděleně používá soukromou a služební schránku, je prý až současný ministr John Kerry.  

Hillary Clintonová
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Richard Drew

Krátce poté, co vyšly komunikační praktiky exministryně minulý týden najevo, požádali republikáni o předání obsahu e-mailů výboru Sněmovny reprezentantů. Ten vyšetřuje útok na americký konzulát v libyjském Benghází z roku 2012. Konkurenční strana tehdejší šéfku diplomacie viní z údajných pochybení v souvislosti s útokem a e-maily jsou podle republikánů dalším vážným přehmatem političky.   

Clintonová dnes uvedla, že ministerstvu předala přes 55 tisíc stran z elektronické pošty. Žádnou úřední komunikaci, kterou řešila prostřednictvím soukromé adresy, prý nesmazala. „Všechno, co bylo jakkoli spjato s prací, je nyní v rukou ministerstva zahraničí,“ řekla.

Úřad hodlá zveřejnit elektronickou komunikaci bývalé ministryně na svých webových stránkách hned poté, co prověří, které z e-mailů mohou být uvolněny podle zákona o svobodném přístupu k informacím. To má podle mluvčí ministerstva Jen Psakiové trvat několik měsíců.    

  • Clintonová šéfovala americké diplomacii v letech 2009 až 2013. Zákon tehdy používání soukromých adres k vyřizování oficiální komunikace nezakazoval, sama kancelář ministryně ale v roce 2011 vydala doporučení, aby tak zaměstnanci nečinili.

Předpokládaná favoritka demokratických prezidentských primárek proti sobě obrátila i část vlastní strany, která požaduje důkladné prošetření komunikačních praktik Clintonové v úřadě nebo alespoň ujištění, že problém s e-maily neohrozí její kandidaturu. Tu se chystala podle agentury AP oznámit až v průběhu jara poté, co se v březnu bude věnovat veřejným vystoupením zaměřeným například na práva žen.

Média ale nyní spekulují o tom, že by mohla s oficiálním oznámením kandidatury přijít dříve, díky čemuž by získala široký tým asistentů, který by jí pomohl reagovat na možný další vývoj e-mailové aféry.

Clintonová prý soukromý e-mail zvolila z pohodlnosti (zdroj: ČT24)