Útok v Jeruzalémě – muž najel do skupinky policistek

Jeruzalém - Pět lidí, mezi nimi čtyři policistky, dnes v Jeruzalémě zranil jeden muž. Podle izraelských sdělovacích prostředků je pachatelem Palestinec z východního Jeruzaléma, který byl při zásahu policie těžce zraněn. Nejprve najel autem do skupinky policistek a pak auto namířil na zastávku tramvaje.

Server Ynetnews napsal, že přivolaní zdravotníci ošetřili na místě nejméně pět zraněných, čtyři z nich byly policistky. Tři utrpěly středně těžká zranění, jedna lehké. Pátá osoba byla zraněna na tramvajové zastávce.

Na policejní základně se právě konalo cvičení a na útočníka začal okamžitě jeden z policistů střílet a způsobil mu těžké zranění. První zprávy hovořily o tom, že byl muž zastřelen. Měl u sebe velký nůž, který chtěl zřejmě také použít. Podle listu Haarec byl útočník v kritickém stavu převezen do nemocnice.

V Izraeli se právě slaví svátek Purim, k němuž patří karnevaly, kostýmy, hostiny a čtení z bible. V Jeruzalémě se slaví o den později než ve zbytku Izraele. Starosta města Nir Barkat po útoku řekl, že boj proti terorismu bude pokračovat, ale že oslavy svátku se budou konat podle plánu. Ty jeruzalémské mají začít za několik hodin na náměstí Safra, které je nedaleko místa útoku.

Podobné útoky se odehrály také loni, některé ve východním Jeruzalémě, jiné na Západním břehu Jordánu. Vyvolalo je napětí kolem požadavků ultrakonzervativních židů rozšířit jejich práva na Chrámové hoře. Na toto místo, kde stával židovský chrám a kde jsou dnes významné mešity, sice Židé smějí chodit, ale nemohou se tam modlit. Právě o to někteří začali usilovat a Arabové v tom začali spatřovat ohrožení práv muslimů na Chrámové hoře.

Vydáno pod