Spisy odhalily další desítky obětí Savileových choutek

Londýn – Případ, nad kterým Britové dlouhou dobu kroutí hlavou, nejnovější zjištění posunují ještě dál. Zesnulý bavič Jimmy Savile za svého života sexuálně zneužíval zřejmě stovky lidí – mnoho obětí si podle aktuální vyšetřovací zprávy vyhlédl i v nemocnici Stoke Mandeville v anglickém Aylesbury. V průběhu 70. a 80. let mělo jít o více než 60 pacientů a dalších osob. O Savileových činech navíc mohla část personálu vědět.

Z obětí podala formální stížnost jen jedna v roce 1977, ale policie se tím nakonec nezabývala. Známý bavič napadal podle svědků pacientky, návštěvnice a zaměstnankyně nemocnice ve věku od osmi do 40 let. „Zničil mě v mých dvaceti letech,“ uvedla jedna zdravotní sestra. Žena, která ležela v nemocnici, když jí bylo 18, vypověděla, že Savile k ní do pokoje vlezl oknem a sexuálně ji napadl. „Řekla jsem sestřičkám, že Savile za mnou přišel a mluvil se mnou. Jen řekly, že vědí, jaký je, a že je třeba ho ignorovat,“ vypověděla žena. Domnívala se tehdy, že se to stalo jen jí a že s tím bude muset žít.

Poté, co úřady obdržely stovku stížností, že Savile sexuálně napadal lidi v některých nemocnicích, ministerstvo zdravotnictví vytvořilo nezávislou vyšetřovací komisi v čele s právničkou Kate Lampardovou. Loni v červnu tato komise zveřejnila první předběžnou zprávu, podle které Savile po čtyřicet let ve 28 nemocnicích napadal a někdy i znásilňoval muže, ženy a děti ve věku od pěti do 75 let.

Vyšetřovací spisy k Savileově kauze z nemocnice Stoke Mandeville
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Britská charitativní Národní společnost pro ochranu dětí před krutým zacházením (NSPCC) loni v červnu uvedla, že zneužití zesnulým britským moderátorem Savilem ohlásilo už nejméně 500 lidí; nejmladší údajné oběti byly v době zneužití pouhé dva roky.

Nejčastějšími Savileovými oběťmi byli podle charitativní společnosti nezletilí ve věku od 13 do 15 let. Další pravděpodobné oběti zjistila společnost zejména na psychiatrické klinice Broadmoor západně od Londýna. Tu Savile často navštěvoval, přispíval k jejímu financování a měl v ní vyčleněn vlastní pokoj.

Policie v lednu 2013 došla k závěru, že od roku 1955 do roku 2009 měl Savile na svědomí nejméně 214 případů zneužití, včetně 34 znásilnění, většinou nezletilých dívek. Moderátor zemřel v roce 2011 ve věku 84 let.

Nemocnice Stoke Mandeville
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

V minulém roce navíc vyšetřovatelé došli k závěru, že Savile zřejmě zneužíval i mrtvoly. Sexem s mrtvolami se prý chlubil. Jedna z bývalých sester popsala, jak s nimi pózoval a okrádal je. Jeden z pacientů pak popsal, jak slyšel hovořit sestry o tom, že měl Savile s mrtvolami pohlavní styk. Personál tedy pravděpodobně o incidentech věděl, vedení ale nikoli.

Excentrický moderátor zemřel v říjnu 2011 ve věku 84 let. V zahraničí nebyl prakticky znám, ale v Británii patřil v 70. a 80. letech k nejoblíbenějším televizním celebritám. Královna ho povýšila do šlechtického stavu za charitativní činnost.