Charlie Hebdo jde po delší pauze do běžného prodeje

Paříž – Francouzský týdeník Charlie Hebdo se dneškem vrací k obvyklému fungování. První běžné vydání jde po šestitýdenní pauze do prodeje. Speciální „vydání přeživších“, které se objevilo na pultech týden po atentátu v redakci, zakoupilo na 8 milionů lidí v mnoha zemích. Aktuální číslo vychází v nákladu 2,5 milionů kusů.

Karikaturisté a redaktoři magazínu, jehož pětice předních autorů zemřela při útoku, se shodli na tom, že navzdory hrozbám od radikálních islamistů ode dneška opět začnou vydávat Charlie Hebdo v pravidelném týdenním rytmu. Zatím udržují náklad v dříve nebývalých výšinách - před útokem vycházelo zhruba 60 tisíc kusů týdně. Autoři pracovali na dnešním čísle za policejního dohledu v redakci listu Libération, který jim po útocích poskytl nouzové působiště.

Na první stránce nejnovějšího čísla není nějaká z karikatur proroka Mohameda, kterými si francouzský list v minulosti popudil islamisty. Obálku zdobí obrázek prchajícího psíka s výtiskem Charlie Hebdo v zubech, kterého pod titulkem A je to tady zase pronásleduje rozzuřená smečka dalších šelem. Ty mají místo psích hlav tváře Marine Le Penové či Nicolase Sarkozyho, katolického biskupa, džihádisty s kalašnikovem nebo bankéře.

Obálka nového čísla Charlie Hebdo
Zdroj: ČT24/Lemonde.fr

„Po násilí, které jsme utrpěli, jsme chtěli trochu klidnější první stranu. Charlie Hebdo vede řadu bojů. Laicita byla vždy jeho jasným bojem, ale časem to získalo ohromný rozměr, který nás trochu přerostl. Naše redakční linie je stejná od roku 1992. Nejsme více provokativní, neděláme toho víc. Ale prostředí se změnilo,“ řekl nový ředitel časopisu Laurent Sourisseau, zvaný Riss, k dnešnímu vydání s číslem 1179.

Měsíc od útoku na Charlie Hebdo
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Remy de la Mauviniere

Šéfredaktor Gérard Biard prohlásil, že se magazín rozhodně nevzdává satirického zobrazování radikálního islámu, kvůli němuž žijí jeho autoři v ohrožení, avšak nové číslo bude mít řadu jiných témat. Obálku zdobí obrázek prchajícího psa s výtiskem Charlie Hebdo v zubech, kterého pronásleduje rozzuřená smečka dalších šelem. Ty mají místo psích hlav tváře Marine Le Penové či Nicolase Sarkozyho, katolického biskupa, džihádisty s kalašnikovem nebo bankéře. 

Tématy čísla pak podle francouzských médií budou vyjednávání o řeckém dluhu, aféra bývalého šéfa Mezinárodního měnového fondu Dominiquea Strausse-Kahna či nedávný teroristický útok v Kodani.