Havana Washingtonu: Zmírněte embargo a vraťte nám Gauntánamo

San José – Kubánský prezident Raúl Castro na kongresu iberoamerických států vyzval svůj americký protějšek, aby se silou úřadu zasadil o zmírnění hospodářského embarga proti Kubě. Američany rovněž vyzval k tomu, aby vrátili námořní základnu Guantánamo, již Washington drží od začátku 20. století.

„Hospodářské, obchodní a finanční embargo, které způsobilo obrovské škody lidem a ekonomice a které představuje porušení mezinárodního práva, musí skončit,“ zdůraznil Castro v projevu na vrcholné schůzce v kostarické metropoli San José. Podotkl přitom, že si je vědom toho, že úplné ukončení embarga „bude dlouhá a těžká cesta“.

Castrovo prohlášení přichází poté, co Obama v polovině loňského prosince oznámil zahájení nové kapitoly v americko-kubánských vztazích. Zdůvodnil to tím, že dosavadní konfrontační politika nepřinesla z amerického pohledu kýžené výsledky, navíc je podle něj překonaná. Zároveň sdělil, že Spojené státy znovu otevřou na Kubě velvyslanectví.

Klíč drží Kongres

K dílčí liberalizaci poměrů potom Washington nakročil už v polovině měsíce. Američané budou napříště moci na Kubě používat kreditní karty a k návštěvě Kuby nebudou potřebovat zvláštní povolení.  Americké firmy budou smět na ostrov vyvážet mobilní telefony či programové vybavení a nabízet na ostrově internetové služby. Padesátiletá hospodářská blokáda ale zůstává zachovaná.

O zrušení embarga navíc nemůže rozhodnout prezident, ale změnou příslušných zákonů poslanci amerického Kongresu – a zde drží většinu Obamovi rivalové z řad republikánů. „To, že poskytnete víc internetu, neznamená, že Kubánci budou mít přístup ke všemu, co chtějí. Oni sami zcela kontrolují svůj konec jakéhokoliv našeho angažmá,“ prohlásil republikánský senátor Marco Rubio.

Vztahy mezi Washingtonem a Havanou zmrazil nástup kubánských komunistů k moci v roce 1959 umocněný neúspěšným americkým pokusem o invazi v zátoce Sviní (1961) a následnou karibskou krizí o dva roky později, při níž SSSR na Kubě rozmístil rakety středního doletu.

Castro: Vraťte nám Guantánamo

„Navázání diplomatických vztahů je začátkem procesu normalizace dvoustranných vztahů,“ potvrzuje nyní Castro, zároveň ale dodává, že „nebude možné, dokud bude existovat blokáda, dokud nevrátí území ilegálně okupované na námořní základně Guantánamo. Jestliže tyto problémy nebudou vyřešeny, diplomatické sblížení mezi Kubou a Spojenými státy nebude mít smysl.“

Základnu v zátoce Guantuánamo na jihovýchodě Kuby drží Spojené státy od roku 1903, kdy s Kubou uzavřely dohodu o pronájmu, opětovně potvrzenou ve třicátých letech. Castrova Kuba smlouvu jednostranně vypověděla v roce 1976. Od začátku milénia na základně funguje americká věznice pro osoby podezřelé z terorismu.

Reportáž: Castro žádá Obamu o zmírnění embarga (zdroj: ČT24)