Na bojkot své delegace v Radě Evropy odpoví Rusko „kardinálními akcemi“

Štrasburk - Parlamentní shromáždění Rady Evropy velkou většinou hlasů potvrdilo bojkot ruské delegace a prodloužilo odebrání jejích hlasovacích práv do dubna. V reakci na ruský zábor ukrajinského Krymu zakázalo shromáždění ruské delegaci hlasovat už loni, ruští poslanci nyní navíc nesmějí být zastoupeni v ústředních orgánech. Na výsledky hlasování reagovali mimořádně podrážděně a oznámili, že odpoví „kardinálními akcemi“.

Šéf zahraničního výboru Státní Dumy Alexej Puškov agentuře TASS řekl, že ruští poslanci s okamžitou platností pozastavují svou činnost v Parlamentním shromáždění až do konce roku. Moskva dokonce zvažuje možnost odchodu z Rady Evropy.

Pro zbavení hlasovacích práv zvedlo ruku 148 přítomných, proti bylo 64. Poslanci také přijali rezoluci, která Moskvu důrazně žádá o propuštění ukrajinské letkyně Naděždy Savčenkové, kterou ruská justice vězní kvůli údajné odpovědnosti za smrt ruských novinářů na východní Ukrajině.

Savčenková obvinění odmítá a trvá na tom, že byla unesena. Vyhlídky na její okamžité propuštění jsou ale mizivé. Puškov oznámil, že ruská delegace odvolává své nedávné rozhodnutí umožnit návštěvu evropských poslanců v moskevské vazební věznici, kde je letkyně vězněna a kde už přes 40 dní drží protestní hladovku. „Protože s kontakty s Parlamentním shromážděním končíme, o žádných návštěvách nelze mluvit,“ řekl ruský poslanec.

Ministři zahraničí zřejmě požádají o rozšíření sankčního seznamu

O návrh nových jmen, která bude možné rychle doplnit na evropský sankční seznam, ve čtvrtek s největší pravděpodobností požádají Evropskou diplomatickou službu ministři zahraničí Evropské unie. Do Bruselu ministry mimořádně svolala šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová v reakci na sobotní ostřelování města Mariupol, které si vyžádalo tři desítky obětí.

Rozšíření sankčního seznamu osob, které mají do EU zakázaný vstup a zmrazený evropský majetek, může být podle diplomatů připraveno za týden. Nový seznam vstoupí v platnost poté, co rozšíření potvrdí velvyslanci a je publikováno v oficiálním věstníku EU.

Na „černé listině“ EU je v tuto chvíli 132 lidí a 28 právnických osob - 126 osob a 15 entit kvůli činům narušujícím ukrajinskou územní celistvost, šest jednotlivců kvůli podpoře těch, kdo v Rusku rozhodují, a 13 firem, které profitovaly z ruské anexe Krymu.