Nemáte důkazy! odmítla Moskva americké obvinění tří Rusů ze špionáže

Moskva/New York - Moskva protestovala proti pondělnímu obvinění tří Rusů v USA z ekonomické špionáže. Ministerstvo zahraničí prohlásilo, že Američané nemají pro své tvrzení žádné důkazy a že obviňování využívají k politickým cílům na základě principu „čím hůře, tím lépe“.

Vyostřené vztahy Západ-Rusko přidělávají práci rozvědkám (zdroj: ČT24)

Podle amerických úřadů trojice obviněných shromažďovala pro Rusko citlivé ekonomické informace týkající se případných sankcí USA vůči ruským bankám a hledání nových alternativních energetických zdrojů. Jednoho z obviněných, zástupce vedoucího odbočky ruské státní Vněšekonombanky na Manhattanu Jevgenije Burjakova, zadržela v pondělí policie v New Yorku. Další dva nižší diplomaté Igor Sporyšev a Viktor Podobnyj se už zřejmě vrátili do Ruska.

Vněšekonombanka patří mezi ruské finanční ústavy postižené sankcemi, které Washington přijal vůči Moskvě kvůli její podpoře separatistů na Ukrajině.

„Vzniká dojem, že americké úřady se opět rozhodly uchýlit k oblíbené praxi rozněcování špionážních vášní,“ reagoval mluvčí ministerstva zahraničí Alexandr Lukaševič. USA podle něj postupují na základě principu „čím hůře, tím lépe“ s cílem podpořit „protiruskou kampaň“ a dál zhoršit vztahy obou zemí. „Přitom žádné důkazy podporující takováto obvinění předloženy nebyly,“ dodal a vyzval USA k zastavení „provokací tajných služeb“ vůči ruským představitelům a zároveň k propuštění zadrženého Burjakova.

O případu tři Rusů v pondělí informovali americký ministr spravedlnosti Eric Holder, federální prokurátor Preet Bharara a zástupci Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Bharara připomněl případ z roku 2010, kdy Spojené státy vypověděly ruské špiony, kteří se chystali infiltrovat do horních pater amerického byznysu a politiky. Nová obvinění podle něj ukazují, že „více než dvě desetiletí po domnělém konci studené války se ruští vyzvědači stále pokoušejí operovat v našem středu“.