Koalice proti Islámskému státu: Zabili jsme tisíce bojovníků

Londýn – Spojené státy a jejich spojenci podle amerického ministra zahraničí Johna Kerryho pozabíjeli tisíce bojovníků organizace Islámský stát (IS) a polovinu jejího vedení. Šéf diplomacie USA to řekl v Londýně po setkání ministrů zahraničí zemí, které se podílejí na náletech proti pozicím IS v Sýrii a v Iráku. Řešilo se také, jak připravit islamisty o finanční zdroje. Převážně jde o peníze z únosů.

Koalice proti IS zaznamenala velké úspěchy, když pozabíjela tisícovky bojovníků IS a polovinu předáků organizace, konstatoval Kerry. „V uplynulých měsících jsme rozhodně viděli, že IS se krátí čas a že situace se v některých případech dokonce obrátila,“ podotkl šéf americké diplomacie. „Teroristé nás chtějí rozdělit, ale ve skutečnosti mají jejich činy účinek přímo opačný: sjednocují nás,“ uvedl už před londýnskou schůzkou.

John Kerry, šéf diplomacie USA

„Cílem těchto skupin je šířit nihilistické a neuvěřitelně utlačitelské vnímání toho, jak by lidé měli žít. A viděli jsme je nastolovat tuto věc příšerným způsobem, jakým je veřejné stínání hlav.“

Irácké pozemní jednotky podpořené téměř dvěma tisíci vzdušnými údery podle Kerryho získaly zpět 700 čtverečních kilometrů území. Koalice ale podle ministra musí vyvinout větší úsilí o zastavení přílivu financí pro radikální organizaci, příchodu zahraničních bojovníků a šíření její ideologie po světě. 

Tisková konference zástupců protiislamistické koalice
Zdroj: ČT24/ČTK/PA/STEFAN WERMUTH

Únosy = zisk

Významná část finančních zdrojů islamistů pochází z výkupného za unesené cizince. Většinu rukojmích propustí IS za vysoké sumy, což ale neplatí pro britské a americké občany. Jejich státy výkupné neplatí, proto zajaté Brity a Američany IS buď zabila, nebo je stále vězní.

Prvním zavražděným rukojmím byl loni právě Američan, novinář James Foley. V zajetí stále zůstávají britský žurnalista John Cantlie a americká humanitární pracovnice. O čas též patrně hraje japonská vláda. V pátek ráno totiž vyprší ultimátum pro zaplacení výkupného za dva Japonce zajaté IS. 

Objem získaného výkupného pro radikální organizace
Zdroj: ČT24/ČT24/OSN

Philip Hammond, britský ministr zahraničí

„My všichni se zavazujeme, že budeme bojovat, ať to trvá jak chce dlouho a ať nás to dovede kamkoliv. Porazíme islámský extremismus.“

Irácký premiér žádá o větší podporu

Schůzky se účastnil též irácký premiér Hajdar Abádí. Podle pozorovatelů informoval o tom, jaký pokrok v boji proti IS Irák učinil. „Jsme na to téměř sami,“ řekl AP ve středu. Dnes prý prohlásil: „Žádal jsem o větší podporu a myslím, že moje výzva nezůstane nevyslyšena.“ Podle britského ministra zahraničí ale příprava iráckých sil potrvá měsíce.

Na náletech v Sýrii se kromě Američanů podílejí i Bahrajn, Jordánsko, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. V Iráku kromě USA zasahují i letouny z Austrálie, Belgie, Kanady, Dánska, Francie, Nizozemska a Británie. Některé další státy přispívají například logistikou.

Vydáno pod