Společně proti Izraeli: Hamas s Hizballáhem zřejmě spojí síly

Gaza – Radikální palestinské hnutí Hamas prý vyzvalo libanonský Hizballáh k jednotnému boji proti židovskému státu. Podle agentury Reuters požádal Libanonce o pomoc vůdce ozbrojeného křídla Hamasu. Dosud obě skupiny rozděloval spor o syrského prezidenta Bašára Asada, jemuž pomáhá Hizballáh. Naopak Hamas si přeje Asadův pád.

Dopis byl zveřejněn na webu televizní stanice Al-Manár. Hamas a Hizballáh tak zřejmě zažehnávají spor, který je rozděloval od vypuknutí syrské občanské války. Hamas chová nepřátelský postoj vůči Bašáru Asadovi. Hizballáh, podporovaný Íránem, naopak prezidentovi pomáhá v boji proti povstalcům.  

„Skutečný nepřítel (palestinského) národa je sionistický nepřítel (Izrael) a všechny pušky musí být namířeny proti němu,“ stojí v dopise, který nese podpis předáka Hamasu Muhammada Dífa. „Všechny síly odporu musí vést svou nadcházející bitvu jako jeden muž,“ dodal.    

  • Dífa se od roku 1992 ukrývá. Podle židovského státu je odpovědný za desítky izraelských obětí sebevražedných atentátů v polovině 90. let.

Hamas ovládá Pásmo Gazy a nyní je v politické a finanční izolaci. Podle Reuters proto touží oživit staré spojenectví a obnovit finanční toky ze zahraničí. V prosinci oznámil, že obnovil vztahy s Íránem, rozezleným postojem Hamasu k Asadovi.  

Izrael se obává pomsty

Kvůli Hizballáhu je nyní izraelská armáda na severu země ve stavu pohotovosti. Hizballáh totiž slibuje odplatu za izraelský nálet na syrských Golanských výšinách, který zabil šest jeho členů a zřejmě i stejný počet příslušníků íránských Revolučních gard. 

Hizballáh v minulých dekádách ukázal, že umí udeřit i tisíce kilometrů daleko. Pumové útoky proti izraelské ambasádě a pak i židovskému centru v argentinském Buenos Aires zabily v letech 1992 a 1994 celkem 114 lidí. V noci z neděle na pondělí navíc za zatím nejasných okolností zemřel argentinský prokurátor, který vyšetřoval druhý z útoků.

Vydáno pod