Rwanďané už brzy prohlédnou - díky speciálním brýlím

Kigali - O brýlích s nastavitelným počtem dioptrií se mluví už roky, v africké Rwandě se teď opravdu začínají nosit. V zemi, která má na 11 milionů obyvatel jen 14 očních lékařů, budou brýle dostupné milionu lidí s vadami zraku - díky britské charitě, která cenu stlačila v přepočtu na pětatřicet korun, což je ve Rwandě výdělek za tři dny práce.

Naděje pro miliony: brýle s nastavitelnými dioptriemi (zdroj: ČT24)

„Hlavně v rozvojovém světě nemají lidé přístup do obchodů jako v Británii, nemají ho za rohem. Nemají proto šanci na korekci oční vady,“ vysvětluje James Chen, zakladatel charity Vize pro národ. On sám v Africe vyrostl. Odhaduje, že ve Rwandě potřebuje brýle milion lidí - na čtení, nebo na dálku. A tvrdí, že jim je opatří - s nastavitelnou silou dioptrií, kterou si každý už sám a zadarmo přizpůsobí momentálnímu stavu svého zraku. 

„Tloušťka se změní pohybem dvou (různě silných) čoček proti sobě. Druhou naší technologií je pak čočka naplněná kapalinou,“ přibližuje Chen. Tlak kapaliny dokáže měnit zakřivení plastových stěn a tím sílu čočky. Brýle tak vydrží celý život - i když se zrak zhoršuje. Metoda má podle expertů velký rozsah a dokáže pokrýt 90 procent všech refrakčních očních vad.

Nejnovější vzhled brýlí neuráží ani estéty. S novými stylovými modely chtějí Britové do roka prorazit v Americe. Budou sice stokrát dražší než ty dotované ve Rwandě, ale vidět ostře za všech okolností určitě zájemce přiláká.