Izraelská kontrarozvědka Šin Bet láká blogem nové zaměstnance

Jeruzalém - Izraelská kontrarozvědka spustila na svých internetových stránkách blog, v němž čtveřice agentů odhaluje Izraelcům některá "neškodná" tajemství jejich práce. Cílem internetového deníku je přilákat zájemce o působení v tajné službě a představit jim kontrarozvědku jako přátelskou a celkem běžnou organizaci.

Agenti Všeobecné bezpečnostní služby, známé též pod zkratkou Šin Bet, v blogu například popisují, jak se ke své práci dostali a co všechno obsahuje. Podle důstojníka Šin Betu je hlavní myšlenkou tohoto blogu informovat veřejnost, že služba nabízí něco víc, než jen zastavování útoků palestinských radikálů. Ohlasy na něj jsou údajně pozitivní. Lidé prý oceňují, že se dozvěděli víc o práci ve službě, o platech agentů, ale i o jejich jídle. Šin Bet se soustředí především na odhalování arabských špiónů a teroristů na území Izraele.
 
Pravá podoba agentů, mezi nimiž je i jedna žena, je na webu překryta černou siluetou. „Nikdy neděláte přesčasy, pokud to není opravdu nutné. Zřídka se domů dostanu po půl sedmé večer,“ říká jeden z agentů, který se také snaží popřít některé mýty, jež si s prací tajného agenta veřejnost spojuje. „Kancelář se nenachází pod zemí, nechodím celý den s vysílačkou v uchu.“ Podle agentky největší obtíž práce v tajných službách souvisí s tím, že se o své zážitky nemůže večer rozdělit se svým partnerem.
 
Šin Bet chce přilákat zájem k dalším sekcím na svých internetových stránkách, především k náborové. Řada zde nabízených pozic je označena jako velmi atraktivní. Potenciálním uchazečům nabízejí zapojení do „mimořádných misí“ a vyžadují po nich „speciální dovednosti“.