Nový pákistánský premiér Gílání složil přísahu

Islámábád - Pákistánský prezident Mušaraf jmenoval nového premiéra. Stal se jím jeho oponent Júsuf Ráza Gílání. Včera jej velkou většinou zvolilo tamní Národní shromáždění. Gílání je členem Pákistánské lidové strany (PPP), která jasně vyhrála únorové volby. Do konce týdne by měl oznámit složení nové vlády.

Na slavnostní ceremoniál nedorazili nejvyšší představitelé PPP, přestože byli pozváni. Přísahy se odmítl zúčastnit i předseda druhé nejsilnější parlamentní strany Pákistánská muslimská liga (PML-N) Naváz Šaríf. Bývalý premiér, kterého Mušaraf svrhl při vojenském puči v roce 1999, patří k nejhlasitějším prezidentovým kritikům a opakovaně vyzývá Mušarafa k odstoupení. Fakt, že se ceremoniálu nezúčastnili pozvaní zástupci nejsilnějších parlamentních stran, je podle agentury Reuters dalším výrazem odporu vládní koalice vůči prezidentovi. Ten nicméně prohlásil, že je připravený s novým premiérem spolupracovat.

I přes prohlášení o vzájemné spolupráci je však pravděpodobné, že prezidenta a premiéra čekají konflikty. Gílání ihned po svém pondělním zvolení nechal propustit všechny soudce, jejichž uvěznění nařídil Mušaraf loni na podzim. Pokud je vláda jmenuje zpět do ústavního soudu, mohli by napadnout legitimitu prezidentova mandátu. Nově zvolený premiér také oznámil, že propustí právníky, které dal Mušaraf uvěznit v listopadu během výjimečného stavu.