USA zaslaly omylem na Tchaj-wan roznětky pro mezikontinentální rakety

Washington - Ministerstvo obrany USA veřejně přiznalo, že v roce 2006 omylem odeslalo na Tchaj-wan čtyři roznětky pro mezikontinentální balistické rakety. Zásilka, v níž podle Pentagonu nebyl žádný jaderný materiál, se do Spojených států vrátila teprve před týdnem. Pentagon incident prošetřuje a nařídil revizi jaderného arzenálu.

Šéf amerického vojenského letectva Michael Wynne novinářům řekl, že Pentagon měl zaslat Tchaj-wanu objednané baterie do vrtulníků. Místo nich však do země omylem poslal roznětky pro bojové hlavice mezikontinentálních raket. Žádný jaderný materiál prý ale zemi neopustil. Na incident přišel podle americké vlády až Tchaj-wan a zásilku vrátil teprve minulý týden.
 
Roznětky pro hlavice balistických střel, které mívají dolet kolem deseti tisíc kilometrů, původně mířily z Warrenovy letecké základny ve Wyomingu do skladu v Utahu. Pentagon teď zjišťuje, zda tchajwanská armáda zařízení neprozkoumala. Obává se totiž, aby nepřišel o svá cenná technologická tajemství.

Washington si uvědomuje, že incident může ohrozit vztahy s Pekingem. Pentagon podle Wynnea už o incidentu uvědomil Čínu, která Tchaj-wan považuje za svou provincii a odmítá jakékoli snahy ostrova o nezávislost. Zároveň mohutně investuje do armády, aby srovnala technologickou vybavenost svých vojáků s tchajwanskými, jejichž výzbroj je především amerického původu. „Ministr obrany to bere velmi vážně. My všichni to bereme velmi vážně, jsme tím znepokojeni,“ řekl Wynne.