Nizozemský premiér vyjádřil politování nad filmem proti islámu

Amsterodam - Nizozemský premiér Jan Peter Balkenende vyjádřil své politování nad tím, že kontroverzní politik Geert Wilders zveřejnil na internetu svůj protiislámský film Fitna (Rozvrat). Vláda se zjevně obává, aby kvůli tomuto činu nevypukly podobné násilnosti jako v roce 2006, když byly otištěny karikatury proroka Mohameda v dánském tisku. Krátce po zveřejnění se film objevil i na stránkách české Nacionalistické národní strany, která již dříve avizovala, že mu dá prostor.

„Tento film směšuje islám a násilí. Tuto interpretaci odmítáme,“ prohlásil Balkenende. „Domníváme se, že (film) nemá jiný cíl, než urážet. Ale cítit se uraženým nikdy nemůže sloužit jako omluva pro agresi či hrozby,“ zdůraznil.

Wilders, který je poslancem nizozemského parlamentu za extremistickou Stranu za svobodu (PVV), požaduje zákaz koránu, který přirovnal k Hitlerově Mein Kampfu. Podle jeho názoru je to hrůzná kniha podněcující násilí. Wilders si sympatie voličů získává kritikou přistěhovalců a islámu. O jeho filmu se v tuto chvíli mluví v celé Evropě a on se paradoxně stal nejpopulárnějším politikem Nizozemska.

Jeho sedmnáctiminutový snímek vyznívá jako varování před rostoucím počtem muslimů v Nizozemsku, hrozbou islamizace a vyzývá k obraně tradičních svobod. Film, jenž nizozemští distributoři odmítli, se na internet dostal prostřednictvím amerického serveru poté, co vláda marně Wilderse přemlouvala, aby tento krok neučinil.

Podle průzkumu soukromé televize RTL 65 procent z neupřesněného počtu dotázaných, kteří viděli Wildersův film, dalo autorovi za pravdu.

Právníci, kteří byli osloveni nizozemskými televizemi, se domnívájí, že je  snímek sestříhán záměrně tak, aby nepřekročil zákon. Premiér dal nicméně najevo, že se dílem bude zabývat prokuratura.

Muslimská obec v Nizozemsku přijala zveřejnění filmu klidně

Úřady dosud nehlásily žádné incidenty. Nizozemský tisk si to vysvětluje tím, že čtvrthodinový snímek nizozemského krajněpravicového poslance Geerta Wilderse není tak výbušný, jak se předtím tvrdilo. „Film proti koránu byl v Nizozemsku přijat v klidu. Muslimské organizace a odborníci označují film za méně šokující, než očekávali,“ přitakal nezávislý deník Het Algemeen Dagblad.

Muslimské skupiny v Nizozemsku po zveřejnění snímku vyzvaly ke klidu a
představitelé tamních mešit slíbili přispět ke zmírnění napětí. Nizozemská
vláda, která v posledních měsících tvrdě odsuzovala Wildersův záměr a
ujišťovala muslimy o své dobré vůli, vidí první reakce místních muslimů
jako „povzbudivé“.

Wilders, který je nyní hlavním terčem hněvu muslimů, žije pod policejní
ochranou již od listopadu 2004, kdy muslimský radikál zavraždil režiséra
Thea van Gogha za film líčící utlačování muslimských žen.
 

Ukázka z filmu Fitna
Zdroj: ČT24