Argentinu ochromila třítýdenní stávka zemědělců

Buenos Aires - Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová Kirchnerová čelí nejtěžší zkoušce za čtyři měsíce ve funkci. Zásobování v zemi už téměř tři týdny ochromuje stávka zemědělců a silniční blokády na protest proti zvýšení vývozních cel na zemědělské produkty. Prezidentka nabídla určité ústupky, ale zmírnit vývozní cla odmítá, protože se zisky už počítá v rozpočtu.

Devatenáctidenní protestní akce po celé zemi způsobila, že řeznictví ve světové velmoci hovězích bifteků zejí prázdnotou. Na rozdíl od ekonomické krize roku 2001 lidé mají peníze - ale chybějí potraviny. Dosavadní jednání se zemědělci skončila neúspěchem, další rozhovory by se mohly uskutečnit koncem týdne; u sóji, jednoho z hlavních vývozních artiklů, byla cla například zvýšena z 35 na 45 procent.

Prezidentka žádá protestující zemědělce, aby alespoň nechali projet kamiony s potravinami pro lidi a se surovinami pro továrny. Policie zatím nepoužila sílu a v pondělí krátce uvolnila hlavní tahy do Brazílie a Uruguaye.

Argentina je zemědělská velmoc a přední světový dodavatel sóji, kukuřice, pšenice a hovězího masa. Fernándezová v pondělí uvedla, že daně na sóju mají zajistit, aby tato plodina nevytlačila z argentinských pamp produkci jiných plodin, které jsou důležité pro domácí trh. Daně podle ní pomohou omezit potravinovou inflaci v zemi. Dodala, že nekontrolovaná expanze sójové produkce by mohla zhoršit kvalitu půdy a vést k odlesňování.

To bude podle analytiků znamenat nižší argentinskou produkci sóji v roce 2009 a zřejmě i v roce 2010, protože farmáři vysazování této komodity omezí. To by mělo velký dopad na světový trh, protože Argentina je největším světovým vývozcem sójového oleje s loňským tržním podílem 59 procent i největším vývozcem sójové moučky, kde její podíl na světovém trhu loni dosahoval 49 procent.