Argentinští farmáři přerušili tři týdny trvající stávku

Buenos Aires - Argentinští farmáři přerušili po třech týdnech stávku, která vážně narušila tamní vývoz zemědělských plodin. Stávka vyvolala problémy se zásobováním masem, mlékem a zeleninou po celé zemi, a způsobila tak první krizi vlády prezidentky Cristiny Fernándezové Kirchnerové. Zemědělci, kteří protestovali proti zavedení nových daní na sóju a další zemědělskou produkci, dali vládě, která tvrdí, že zavedením nových daní bojuje s inflací, 30 dní na jednání.

Čtyři přední farmářské organizace odvolaly protesty, aby se pokusily prosadit své požadavky na odvolání zvýšených daní jednáním s vládou. Vůdce stávky Juan Echeverria však prohlásil, že „boj nekončí“.

Akce farmářů, kteří vstoupili do stávky 13. března, kdy odmítli prodávat svoje výrobky, zablokovali desítky silnic a pořádali pouliční protesty, vyvolala v zemi nedostatek potravin v obchodní síti, paralyzovala vývoz obilnin do Evropy a Číny a otřásla pozicí prezidentky, která je v úřadu od loňského prosince. Farmáře rozezlilo zvýšení daně na export sójových bobů a také série vládních kroků, která měla vést ke zmírnění nárůstu cen potravin, včetně zákazů exportu a kontroly cen.

Pro Fernándezovou jsou daně na export a státní zásahy klíčovou součástí ekonomického plánu na omezení potravinové inflace. Argentina je zemědělská velmoc a přední světový dodavatel sóji, kukuřice, pšenice a hovězího masa, má obrovské plochy orné půdy a těží z vysokých mezinárodních cen sóji a dalších plodin. Prezidentka ale varuje, že sója by mohla vytlačit pěstování jiných základních plodin v Argentině a chov hovězího.