V Iráku ozbrojenci unesli čtyři desítky studentů

Bagdád - Nakrátko se dnes asi čtyři desítky univerzitních studentů v Iráku ocitly v zajetí neznámých ozbrojenců. Útočníci se zmocnili autobusu plného vysokoškoláků, nakonec se bezpečnostním silám podařilo všechna rukojmí osvobodit.

Jižně od Mosulu na severu Iráku vstoupili do cesty dvěma autobusům, které převážely univerzitní studenty, neznámí útočníci. Jednomu z vozidel se podařilo uniknout, druhého se ale únosci zmocnili. Při útoku zazněla i střelba, několik studentů bylo zraněno. Ozbrojeným silám se nakonec 42 zajatých osob podařilo osvobodit. Podrobnosti k zásahu ještě nejsou známy.
 
Kdo za útokem stojí, zatím také není jasné. Má se však za to, že by mohlo jít o příslušníky al-Káidy. Právě tato teroristická organizace se do oblasti přesunula poté, co ji vládní jednotky vytlačily z Bagdádu a západní provincie Anbár. 
 
Další útoky v Iráku, tentokrát na území irácké metropole si dnes vyžádaly už přes dvacet obětí, 55 osob bylo zraněno.  Stalo se tak při střetech mezi americkými vojáky a ozbrojenci v šíitské části Bagdádu v brzkých ranních hodinách. Část Sadr City, která je baštou milic Mahdího armády radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra, obklíčily vrtulníky Apache.