Abbás a Olmert se sešli v Jeruzalémě

Jeruzalém - Palestinský prezident Mahmúd Abbás a izraelský premiér Ehud Olmert se v neděli sešli v Jeruzalémě na narychlo uspořádané schůzce. Podle představitelů obou stran bylo už druhé setkání obou politiků za necelý týden zorganizováno proto, aby mohli prodiskutovat stav mírových jednání před Abbásovou cestou do Moskvy a Washingtonu, uvedla agentura Reuters.

Zdroje z obou stran nezveřejnily žádné podrobnosti z nedělní schůzky. Nejmenovaný izraelský vysoký představitel pouze označil rozhovory za „vážné“. Abbásův blízký spolupracovník Saíb Irikát zase novinářům sdělil, že Abbás vyzval Olmerta ke spolupráci s Egyptem, který se snaží upevnit křehké příměří v pásmu Gazy mezi izraelskými silami a islamistickými ozbrojenci z hnutí Hamas.

Mírová jednání mezi Abbásem a Olmertem byla zahájena pod záštitou amerického prezidenta George Bushe, který se sejde s Abbásem v Bílém domě kolem 24. dubna. Zatím ale tyto rozhovory vykazují jen mizivý pokrok.

Obě strany se snaží dosáhnout cíle stanoveného USA, tedy dospět k dohodě o palestinské státnosti před Bushovým odchodem z prezidentského úřadu napřesrok v lednu; přetrvávají ale mezi nimi hluboké rozpory ohledně konkrétních ustanovení vzájemné dohody.

Neznámí ozbrojenci v neděli zaútočili na automobil blízkého Abbásova spolupracovníka, starosty města Nábulus Džamála Muhsína. Ten vyvázl bez újmy, lehce zraněn byl jeho tělešný strážce.

Útočníci začali střílet na Muhsínův vůz, v němž jel do uprchlického tábora Baláta. V jednom domě v táboře pak Muhsín a jeho doprovod našli úkryt, z něhož je osvobodily palestinské bezpečnostní síly. Ozbrojenci se poté vrhli na starostovo auto a zapálili je.

Muhsín odmítl podle agentury Reuters jmenovat skupinu, jíž připisuje odpovědnost za střílení; bezpečnostní představitelé, kteří nechtěli být jmenováni, ale řekli, že na Muhsína zaútočili ozbrojenci z hnutí Islámský džihád.