Riceová přiletěla nečekaně do Iráku, hrozí nové vlny násilí

Bagdád - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová dnes nečekaně přicestovala do Iráku. Zemi navštívila den poté, co protiamerický šíitský duchovní Muktada Sadr vyhlásil otevřenou válku irácké vládě. Hrozí tak další vlny násilí.

Riceová se nachází na Blízkém východě kvůli úterní kuvajtské ministerské konferenci zemí sousedících s Irákem. Do Iráku přicestovala po dramatickém obratu v bezpečnostní situaci v zemi. Šíitský radikální duchovní Muktada Sadr vyzval iráckou vládu, aby buď ukončila kampaň proti šíitským milicím, nebo se připravila na otevřenou válku.

V noci na dnešek pokračovaly totiž v Bagdádu a Basře boje šíitských milicí ovládaných Sadrem s iráckými bezpečnostními složkami podporovanými americkými a britskými jednotkami. V Bagdádu zemřelo nejméně 12 lidí a nemocnice hlásí 130 zraněných.

Sadr svým milicím loni v srpnu nařídil složit zbraně a letos příměří na půl roku prodloužil. Teď pohrozil rozpoutáním opravdové války proti irácké vládě, pokud na ně armáda nepřestane útočit. Irácký premiér Núrí Málikí  zase hrozí, že Sadrovo hnutí vyloučí z politiky, pokud milice okamžitě nerozpustí.

Mahdího armáda má desetitisíce bojovníků. Pokud je Sadr skutečně vyšle do boje, může se Irák rozloučit s obdobím relativního klidu. A to v době, kdy zemi opuštějí loňské americké posily, které ho zajišťovaly.