Čínské zbraně pro Zimbabwe asi do cíle nedorazí

Peking - Čínská loď s nákladem zbraní určených pro Zimbabwe se bude muset možná vrátit zpět do Číny, protože ji žádný přístav na jihu Afriky zatím nechce přijmout. Jihoafrická republika před několika dny rozhodla, že zbraně nesmějí být přepraveny přes její území, do svých přístavů loď nechtějí pustit ani Mozambik a Angola.

Zambijský prezident Levy Mwanawasa, který předsedá Společenství pro rozvoj jižní Afriky (SADC), vyzval státy regionu, aby lodi An Jüe Ťiang nepovolily vstup do svých vod, protože dodávka zbraní by mohla podle něj prohloubit zimbabwskou povolební krizi. Podle čínského ministerstva zahraničí ale je zásilka zbraní do Zimbabwe naprosto běžný obchod. „Smlouva (o nákupu zbraní) byla podepsána minulý rok a nemá nic společného s aktuální situací v Zimbabwe,“ uvedla mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ťiang Jü. „Čínská námořní dopravní společnost musela upustit od přistání v přístavu Durban a zvažuje návrat lodi,“ dodala.
 
Zimbabwe už přes tři týdny čeká na oficiální vyhlášení volebních výsledků. V březnových prezidentských volbách podle všeho zvítězil předák hlavního opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Morgan Tsvangirai. Vláda kontroverzního prezidenta Roberta Mugabeho, který stojí v čele země od získání nezávislosti na Velké Británii, si vyžádala částečné přepočítání výsledků parlamentních voleb, v nichž podle původních výsledků opozice získala většinu. Závěry přepočítávání podle zpravodajských agentur nebudou známé dříve než na konci týdne.
 
Tsvangirai dnes na tiskové konferenci v ghanské metropoli Akkře vyzval africké přestavitele, aby uznali jeho volební vítězství a slíbil Mugabemu jako veteránovi boje za nezávislost „čestný“ odchod z funkce.
 
Zimbabwská opozice tvrdí, že Mugabe rozpoutal násilnou zastrašovací kampaň, které prý padlo za oběť už deset lidí a stovky dalších byly zraněny a zatčeny. Podle Tsvangiraie by Mugabeho režim čínské zbraně použil k represím proti Zimbabwanům.
 
Čínská loď An Jüe Ťiang minulý týden nemohla v jihoafrickém přístavu Durban vyložit svůj náklad, protože tamní soud podle agentury AP na podnět organizací hájících lidská práva a odborů zakázal dopravu zbraní přes jihoafrické území. Loď tedy musela znovu vyplout na moře a její současná přesná poloha není známá. Podle některých zdrojů míří do Angoly.
 
Spojené státy dnes vyzvaly Čínu, aby zásilku zbraní určenou pro Zimbabwe stáhla a další tam již neposílala. Zároveň apelovaly na státy jižní Afriky, aby dopravu zbraní neumožnily.