Protesty proti olympijskému ohni v Austrálii už začaly

Canberra - Pochodeň olympijského ohně dnes za velmi přísných bezpečnostních opatření dorazila do hlavního města Austrálie Canberry. Ve čtvrtek by se zde měla konat slavnostní štafeta, během které se očekávají masivní demonstrace aktivistů, kteří protestují proti politice komunistické Číny v Tibetu. Již dnes protičínští demonstranti promítali na sydneyský most Sydney Harbour Bridge laserové nápisy "Nezapalujte Tibet" a "Číno, mluv s dalajlamou".

Letadlo s olympijským ohněm, který letěl z Jakarty, přistál na vojenské základně v Canbeře. Ochranou pochodně bylo pověřeno několik stovek policistů. Olympijskou pochodeň za zvuků hudby přivítali představitelé Austrálců, původních obyvatel Austrálie.

Předpokládá se, že proti štafetě přijdou ve čtvrtek protestovat davy lidí. Podle odhadů se na demonstracích sejde minimálně 10.000 lidí. Demonstrací by měla zúčastnit i skupina exilových Tibeťanů, kteří dnes pokračují ve svém protestním, asi 70 kilometrů dlouhém, pochodu do Canberry. Tisíce čínských studentů zároveň plánují pročínské pochody městem.

Australské úřady se chtějí vyhnout narušením, které štafetu doprovázely například v Paříži nebo v Londýně. Okolo plánované šestnáctikilometrové trasy štafety už bezpečnostní pracovníci postavili kovové zábrany, které mají demonstrantům zamezit prorazit k běžcům s pochodní.

Z Canberry se pochodeň vydá do japonského Nagana, kde bude štafeta na programu v sobotu. O den později pochodeň navštíví Soul, pak se přesune do Pchjongjangu.

Aktivisté, kteří nesouhlasí s tím, že Čína je pořadatelskou zemí letošních letních olympijských her a poukazují na tamější vážné porušování lidských práv, doprovázejí svými protesty štafetu s pochodní už od samého začátku. Mezinárodních protestů veřejnosti i politiků pak přibylo po krvavém čínském zásahu proti tibetským demonstrantům v polovině března. Velké demonstrace se konaly například v Paříži, Londýně a San Francisku, naopak asijská cesta olympijského ohně se zastávkami například v Dillí či v Bangkoku proběhla bez větších problémů.

  • Olympijský oheň na letišti v Canbeře autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/187/18663.jpg
  • Olympijský oheň autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/187/18664.jpg