Slovenský prezident Gašparovič podepsal sporný tiskový zákon

Bratislava - Slovenský prezident dnes podepsal sporný tiskový zákon, který i přes odpor opozice a médií schválil slovenský parlament. Zákon by měl platit od června letošního roku. Kritici chtějí proti novému předpisu zabojovat, plánují podat stížnost u ústavního soudu.

Slovenský parlament schválil kontroverzní normu 9. dubna bez zapracování připomínek opozice a vydavatelů. Nejkritizovanější pasáží je takzvané právo na odpověď. Předpis totiž umožňuje, aby se kdokoli, koho se nějak dotkne třeba i pravdivý článek v médiích, mohl dožadovat toho, aby noviny uveřejnily jeho vyjádření.

Odborníci i vydavatelé se proto obávají, že noviny budou takových textů plné, prý bude nový zákon pro tištěná média likvidační. Slovenské noviny dokonce proti předpisu dvakrát protestovaly. 

Téma tiskového zákona tedy ještě není úplně uzavřené, novináři i opozice chtějí nejprve vyčkat, jak bude jeho uplatňování vypadat v praxi. Pokud by se naplnily jejich obavy, chtějí podat stížnost k ústavnímu soudu.

Odpůrci zákona se obrátili i na řadu mezinárodních institucí. Zákon kritizovala Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Podle ní ohrožuje zákon svobodu slova.  K celé věci se již vyjádřila Evropská komise, ta naznačila, že proti novému zákonu nezasáhne, protože k tomu „není kompetentní“, jelikož jde o vnitropolitickou záležitost. Proti předpisu ale v Evropském parlamentu vystoupila lidovecká frakce, její šéf Joseph Daul zákon připodobnil k těm, které mají diktátorské režimy, je prý přímou hrozbou pro svobodu tisku a svobodu projevu.