Berlíňané budou hlasovat o osudu letiště, které je uchránilo před Sověty

Berlín - Obyvatele Berlína rozděluje osud městského letiště Tempelhof, které se proslavilo v době blokády za studené války. Právě díky němu se Američanům podařilo ubránit západní Berlín před tlakem Sovětů. V dnešním referendu budou Berlíňané rozhodovat, zda má být jeho provoz ukončen, nebo ne.

Letos uplyne právě šedesát let od takzvané Berlínské blokády. Sověti tehdy odstřihli západní Berlín od jeho zásobovacích koridorů v naději, že se vyhladovělého města zmocní. Američané však vybudovali letecký most. Dodávky paliva, léků i potravin směřovali právě na Tempelhof. Téměř po roce Stalin blokádu vzdal.

Město chce Tempelhof na podzim uzavřít, aby nekonkuroval vznikajícímu velkoletišti na východě metropole. Radnice ale narazila na odpor. „Tempelhof je součást města a jeho identity. Zavřít ho by byl historický hřích,“ prohlašuje šéf kampaně ICAF pro zachování letiště Andrea Peter.

Příznivci zachování letiště by chtěli Tempelhof vyhradit pro malá letadla byznysmenů nebo regionální linky. Jen tak lze prý zaplatit údržbu budov a zachovat pracovní místa. Městští zastupitelé však spolu s ekology plánují zřídit v budovách muzeum a na ploše ohromný park. „Přistávácí dráha 50 až 200 metrů od činžáků, to není normální. Hluk a splodiny škodí zdraví. My navíc chceme, aby na plochu směli všichni a mohli tak lépe vnímat historii,“ argumentuje předseda kampaně pro uzavření letiště Tilmar Heuser.

Referendum se v Berlíně koná vůbec poprvé. Výsledek ale není pro radnici závazný. Zastupitelé už dokonce vyhlásili, že se jím řídit nebudou. Hlasování tedy bude i testem demokracie. Šedesát let poté, co na její obranu vznikl v Tempelhofu letecký most.