Taliban se neúspěšně pokusil o atentát na afghánského prezidenta

Kábul - Střelba dnes vypukla při vojenské přehlídce, která se za přítomnosti afghánského prezidenta Hamída Karzáího měla konat v hlavním městě Kábulu. Oznámily to tiskové agentury, podle nichž byl Karzáí i další vysocí činitelé převezeni do bezpečí. K útoku se přihlásilo afghánské hnutí Taliban.

Stovky lidí začaly v panice utíkat, jakmile se ozvala střelba. Podle agentury AFP na stadiónu, kde se měla přehlídka konat, zazněly i výbuchy. Živé televizní vysílání bylo přerušeno. Mluvčí ministerstva obrany oznámil, že prezident Karzáí, všichni členové vládního kabinetu i zahraniční diplomaté jsou v bezpečí. Zraněni byli podle prvních informací dva zákonodárci. Agentura Reuters uvedla, že při útoku byli zabiti tři příslušníci hnutí Taliban.

„Prezident Hamíd Karzáí, všichni členové vládního kabinetu a zahraniční diplomaté, kteří byli na hlavní tribuně, jsou v bezpečí. Byli evakuováni. Zatím nemáme přesné zprávy, ale slyšel jsem, že dva poslanci byli zraněni,“ řekl mluvčí afghánského ministerstva obrany generál Muhammad Záhir Azímí.

Na místě konání přehlídky panoval chaos, nebylo jasné, odkud přicházejí výstřely, které zazněly ihned po skončení afghánské hymny. Přehlídka k 16. výročí dobytí Kábulu afghánskými mudžáhidy a porážky sovětské invaze do Afghánistánu, která se připravovala za přísných bezpečnostních opatření několik měsíců, byla odvolána. Očití svědci tvrdí, že slyšeli i palbu z těžkých zbraní.

Mluvčí Talibanu uvedl, že v blízkosti přehlídky byli rozmístěni čtyři ozbrojenci se sebevražednými vestami a střelnými zbraněmi. „Měli jsme na místě své lidi, kteří stříleli na Karzáího,“ řekl mluvčí Zabiulláh Mudžáhid. Podle něj byli útočníci vyzbrojeni kalašnikovy a granátomety.

Režim fundamentalistického hnutí Taliban byl svržen v roce 2001 po invazi vedené Spojenými státy a Velkou Británií. Ozbrojenci tohoto hnutí ovšem nadále pokračují v boji proti režimu prezidenta Karzáího a jejich odpor navzdory přítomnosti 70.000 zahraničních vojáků sílí. Počet bombových a ozbrojených útoků se v posledních dvou letech zdvojnásobil, o život přišlo na 12.000 lidí, včetně 330 zahraničních vojáků.