Novozélandští vědci chystají pitvu vzácného obrovského kalmara

Wellington - Novozélandští vědci dnes začali pomalu rozmrazovat tělo dosud největšího uloveného hlavonožce známého jako kalmar hamiltonův. Po rozmrazení zahájí jeho pitvu, a poodhalí tak některá tajemství tohoto záhadného hlubokomořského tvora.

Kalmar vážící 495 kilogramů a dlouhý osm metrů byl uloven vloni v únoru a okamžitě uložen do mrazícího boxu. Z něj ho vědci vyjmuli v pondělí a přesunuli do nádrže naplněné solným roztokem, což je první krok procesu, na jehož konci by měl být kalmar nejen prozkoumaný, ale také připravený k veřejnému vystavení.

Do nádrže dnes vědci přidali led, aby zpomalili rozmrazování kalmara a zabránili tím rozkladu vnějších tkání, říká Carol Diebelová z novozélandského národního muzea Te Papa Tongarewa. Novozélandští odborníci na kalmary Steve O'Shea a Kat Bolstadová z Aucklandské univerzity spolu s japonským odborníkem Cunemim Kuboderou z japonského Národního muzea přírodních věd začnou ve středu s podrobným zkoumáním tvora.

Trojice vědců nejprve prozkoumá všeobecnou anatomii kalmara, podrobně ho změří, vyjme některé orgány, odebere vzorky tkáně pro analýzu DNA a zjistí jeho pohlaví. „Pokud je to samec, pak to bude první vědecky popsaný jedinec tohoto druhu,“ řekl dnes O'Shea novozélandskému rozhlasu.

Tento kalmar je podle vědců největším dosud uloveným jedincem vzácného a záhadného druhu s latinským označením Mesonychoteuthis hamiltoni, který je podle současných znalostí největším známým hlavonožcem, protože je větší než krakatice obrovská (Architeuthis dux).

Odborníci uvádějí, že tito tvorové, kteří dlouho patřili k nejzáhadnějším obyvatelům hlubin oceánů, mohou dorůst délky až 14 metrů. Dokážou sestoupit do hloubky dvou kilometrů a je o nich známo, že jsou agresivními lovci. Živého kalmara tohoto druhu ještě nikdo nikdy neviděl v jeho přirozeném prostředí a jedním z úkolů vědců chystajících pitvu je zjistit, jak vlastně žije.

Krátce poté, co se ohromný kalmar chytil do rybářských sítí vloni v únoru v Rossově moři u severního pobřeží Antarktidy, ho posádka rybářské lodi uložila do mrazícího boxu, a tak umožnila jeho vědecké prozkoumání. Pitva je do konce dubna k vidění na internetu. Až bude skončena, chystá se pro kalmara nádrž se 7000 litry formaldehydu, aby si ho mohli prohlížet návštěvníci muzea.

Kdyby někdo jeho chapadla nakrájel, byly by z nich smažené kalamáry o velikosti traktorové pneumatiky, prohlásil O'Shea. Gurmánský zážitek z nich by ale nebyl valný - chutnaly by po čpavku, který se v tkáni kalamarů ukládá, dodal.