Olympijská štafeta proběhla Ho Či Minovým Městem bez problémů

Ho Či Minovo Město - Štafeta s olympijským ohněm v Ho Či Minově Městě ve Vietnamu se obešla bez incidentů. Kvůli zkušenostem z předchozích zastávek olympijského ohně raději ve Vietnamu hlídaly štafetu podél její trasy stovky policistů. Ti zadrželi i několik protičínských aktivistů, kteří údajně plánovali demonstrace.

Olympijský oheň nesla ve štafetě v Ho Či Minově Městě šedesátka vietnamských sportovců, trasa byla až do poslední chvíle kvůli bezpečnosti utajená, nakonec odstartovala u budovy opery a po deseti kilometrech končila na stadionu poblíž letiště. Cestou lemovali trasu příznivci Pekingu, ve městě totiž žije početná čínská komunita, která vyrazila do ulic podpořit olympijskou štafetu s čínskými vlajkami v rukách.

V Hanoji policie zatkla několik protičínských aktivistů, kteří proti olympiádě protestovali s transparentem, na němž byly vyobrazeny olympijské kruhy jako pouta.

Plamen do Vietnamu přicestoval ze severokorejské metropole Pchjongjangu, kde se plamen rozdělil, zatímco jedna pochodeň proběhla Ho Či Minovým Městem, druhá zamířila na vrchol nejvyšší hory světa. Zatím není jasné, kdy pochodeň dorazí na nejvyšší bod, nicméně vše nasvědčuje tomu, že by se tak mohlo stát již brzy. Na místě je navíc podle zpravodaje ČT Tomáše Etzlera ideální počasí k výstupu. Druhý plamen se již teď vrací do Číny, kde byl měl navštívit všechna významná města.