Do Barmy dorazila první letadla s humanitární pomocí, mrtvých je už 32 000

Rangún - Do Barmy, v níž živoří statisíce lidí postižených cyklonem Nargis, dnes dorazilo první americké letadlo s humanitární pomocí. Pomoci by mělo asi třiceti tisícům lidí. Američané se podřídili požadavku barmské vojenské vlády, která si chce udržet kontrolu nad distribucí humanitární pomoci, a vydali dodávky včetně vody, dek a moskytiér místním činitelům na letišti v Rangúnu. Ti už začali odvážet zásoby z rangúnského letiště v nákladních kamionech. Podle nejnovější bilance, o níž informovala barmská státní televize, si cyklon vyžádal necelých 32 000 obětí.

Záchranné týmy do země pořád nesmějí. Právě kvůli tomu se podle OSN  dostává k obětem cyklonu jen pětina jídla, léků i dalšího materiálu, na němž závisí jejich životy. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyjádřil velké rozhořčení nad „nepřijatelně pomalou“ distribucí pomoci půldruhému milionu obětí přírodní katastrofy.

Americký letoun do Rangúnu přiletěl z letecké základny v Thajsku. Další dvě letadla s humanitární pomocí by měla do Barmy dorazit i v úterý. Podle amerického námořnictva jsou na cestě i tři lodě plné humanitární pomoci pro oběti živelné katastrofy. „Jsme v pomoci limitováni pouze povolením barmských úřadů,“ uvedl admirál Timothy Keating, šéf americké armády v Tichomoří.

Americká vláda podle CNN doufá, že co možná nejdříve budou moci následovat další lety s humanitární pomocí a barmská vláda umožní vstup do země americkým expertům na živelní katastrofy. Barmská vojenská junta zatím nadále brání zahraničním humanitárním pracovníkům ve vstupu, za což čelí mezinárodní kritice. Spojené státy pak považuje za úhlavního nepřítele a ve státním tisku pravidelně šíří strach z americké invaze. 

V Rangúnu dnes přistála také dvě francouzská letadla s 56 tunami léků a s další humanitární pomocí. Jedno z nich vyslala organizace Lékaři bez hranic. Tři letadla s její další pomocí jsou prý na cestě.  

Do země se samozřejmě obtížně dostávají také novináři, jak potvrzuje redaktor ČT Tomáš Vlach: „Jedinou možností je získat vízum turistické. I to je ale problém, protože barmský režim děsí ze všeho nejvíc, že by se tam dostali zahraniční novináři.“

Cyklon znamená skoro 30 tisíc mrtvých, humanitární pomoc vázne

Cyklon Nargis, který se před týdnem přehnal přes oblast delty řeky Iravadi a metropoli Rangún, si podle nejnovější oficiální bilance vyžádal na 28.500 obětí a dalších 33.000 pohřešovaných osob. OSN naproti tomu vychází z počtu až 100.000 mrtvých. Podle britské humanitární organizace Oxfam pak až téměř půldruhému milionu lidí hrozí smrt v důsledku neúnosných životních podmínek. 

Osm dnů po řádění ničivého cyklonu proudí podle údajů humanitárních
organizací statisíce přeživších na sever do méně zničených oblastí a
hledají útočiště v klášterech a ve školách. Vláda prý přiděluje jen misku
rýže na rodinu. Loď Červeného kříže s humanitární pomocí pro více než tisíc lidí postižených cyklonem se v neděli potopila na cestě z Rangúnu do delty Iravadi.

Posádka se zachránila, ztráta nákladu ale podle mluvčího ČK výrazně zkomplikuje záchranné práce v iravadské deltě. Protože všude v postižených oblastech chybí nezávadná pitná voda a sanitární zařízení, varují humanitární organizace jako Oxfam před propuknutím epidemií, jimž by mohly v příštích týdnech padnout za oběť desetitisíce lidí. Podle zkušeností pomocných pracovníků pro zvládání následků katastrof se první případy onemocnění cholerou a záškrtem objevují zhruba deset dnů po katastrofě. Další problém představují předpovědi meteorologů, podle nichž má být delta Iravadi tento týden zasažena silnými dešti.

Velká Británie obvinila barmskou vládu z odpovědnosti za "katastrofu
epického rozsahu„. “Barmu postihlo přírodní neštěstí, které se vyvine v
humanitární katastrofu epického rozsahu, a to z velké části kvůli zlovolné nedbalosti vlády," řekl stanici BBC ministr zahraničí David Miliband.