Před soudem možná stojí příští jihoafrický prezident

Johannesburg - V Johannesburgu začal soud s předsedou vládní strany Africký národní kongres (ANC) Jacobem Zumou. Je obviněn z korupce, vydírání, praní špinavých peněz a podvodu. Ve městě protestují tisíce jeho stoupenců a požadují jeho propuštění. Soudní řízení bude pokračovat v úterý. Pokud by proces trval příliš dlouho, mohl by se časově překrývat s volbami, které jsou v Jižní Africe vyhlášeny na příští rok.

Vzhledem k tomu, že ANC je nejsilnější stranou v Jihoafrické republice, je Zuma favoritem prezidentských voleb. Obvinění však může jeho kariéru ohrozit. Údajně přijal statisíce dolarů na úplatcích od francouzské zbrojovky Thint a od svého finančního poradce. Zuma veškerá obvinění odmítá, nicméně tvrdí, že pokud bude usvědčen, odstoupí. Svůj případ považuje za politicky motivovaný útok speciální policejní jednotky Škorpioni, kterou ustavil jeho rival, bývalý předseda ANC a nynější prezident Thabo Mbeki.

Někdejší bojovník proti apartheidu stanul v čele ANC loni v prosinci, kdy ve stranických volbách porazil právě Mbekiho. Zuma byl obžalován z korupce v souvislosti s nákupem zbraní v roce 1999 již v roce 2005, ale později byl zproštěn viny. Týž rok byl však Zumův poradce Schabir Shaik odsouzen k 15 letům vězení za korupci a podvody, do nichž byl údajně zapleten i Zuma. V souvislosti s tím tehdy prezident Mbeki Zumu odvolal z místa viceprezidenta.

Při Shaikově procesu obžaloba tvrdila, že Zuma prý věděl o tom, že Shaik pro něj žádal po francouzské zbrojní firmě Thint Holdings roční platby v přepočtu asi milion a čtvrt korun. Zuma měl za to svým vlivem zahladit prošetřování velkých jihoafrických zbrojních zakázek. Jestliže nynější soud v Pietermaritzburgu rozhodne v Zumův neprospěch, pravděpodobně se s žádostí o zamítnutí kauzy obrátí na nejvyšší soud.

Zuma byl před dvěma lety postaven před soud kvůli obvinění ze znásilnění. V tomto případu byl zproštěn viny, jelikož se mu podařilo přesvědčit soud, že žena s intimním stykem souhlasila.