Mečiarova strana čelí sponzorské aféře

Bratislava - Slovenská Lidová strana - Hnutí za demokratické Slovensko (LS-HZDS) bývalého premiéra Vladimíra Mečiara čelí aféře se sponzorskými dary. Loni jí důchodce Rudolf Trávniček údajně věnoval v hotovosti sedm milionů korun. Strana řeší ale i další sporné sponzorské dary - čtyři miliony od jiné soukromé osoby a 50 tisíc od polostátní akciové společnosti Transpetrol. Tento kontroverzní dar už ale strana podle své mluvčí vrátila.

Sporný případ 82letého důchodce Trávnička, který žije v garsonce a po známém Mečiarově straně údajně poslal v igelitové tašce sedm milionů korun, vysvětluje LS-HZDS tím, že peníze vydělal v 90. letech, kdy podnikal v zahraničním obchodě. Případ dalšího podnikatele Jozefa Oceľa, který straně daroval čtyři miliony, třebaže je v dluzích, komentovala mluvčí strany slovy, že LS-HZDS není povinna kontrolovat finanční situaci svých dárců ani jejich minulost.

LS-HZDS na svých webových stránkách zveřejnila kopie darovacích smluv, čímž podle své mluvčí Moniky Zakariasové vyloučila jakékoliv pochybnosti a spekulace ohledně transparentnosti přijatých darů. Podle nevládní organizace Aliance Fair-play monitorující financování politických stran tam ale chybějí formální znaky, které by potvrzovaly, že jsou smlouvy v pořádku - například notářsky ověřený podpis statutárního orgánu strany.

Bratislavská zpravodajka ČT Olga Baková připomíná, že před čtyřmi lety měla podobné problémy i nejsilnější opoziční Slovenská demokratická a křesťanská unie-Demokratická strana (SDKU-DS) bývalého premiéra Mikuláše Dzurindy. Aféra s údajnými sponzory nakonec vyzněla do ztracena, následně byl ale zpřísněn zákon o financování politických stran. Dnes už je i podle Aliance Fair-play po formální stránce přijímání darů a financování politických stran relativně v pořádku, stále je ale problém s kontrolou dalších údajů týkající se dárců.

Nový zákon například zakazuje politickým stranám přijímat dary od společností, jejichž spoluvlastníkem je stát. Stanoví rovněž, že k příspěvkům vyšším než 5000 slovenských korun musejí být přiloženy darovací smlouvy; dary nad 100 000 korun musejí být navíc opatřeny smlouvou ověřenou notářem. Strany si budou rovněž muset vést zvláštní evidenci darů, úvěrů a jiných příjmů, kterou budou předkládat parlamentu. Pokud poruší tato pravidla, ministerstvo financí jim bude moci udělit pokutu až do výše dvojnásobku darované částky. Nová norma rovněž mění financování předvolební kampaně a způsob, jakým bude stát přispívat do stranických pokladen.

  • Slovenský tisk o sponzorovi HZDS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/347/34649.jpg
  • Darovací smlouva pro HZDS autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/347/34648.jpg