Manželství ve Francii ubývá, dětí naopak přibývá

Paříž - S 63 392 obyvateli je Francie druhý nejlidnatější stát Evropské unie. Před ní je jen Německo. Demografové v souvislosti se zemí galského kohouta mluví o "francouzském kulturním modelu". Na každou Francouzku totiž připadají téměř dvě děti. Oproti roku 2005 také vzrostl počet narozených dětí (o 22 500 dětí/rok) a navíc pokles počet zemřelých (o 11 200 lidí/rok). Aby to nebylo málo, lehce poklesl počet imigrantů.

Francouzi představují 13,6 % obyvatel Evropské unie. Přes velice pozitivní čísla ale Francouzi stárnou. Nepomáhají jim v tom ani imigranti, i jejich počet totiž klesá. Loni přijala Francie 71 tisíc lidí.

Ženy na tom jsou tradičně lépe než muži, dožívají se v průměru 84 a půl roku, oproti 77 a půl roku u silnějšího pohlaví. Francouzky žijí stejně dlouho jako Španělky - nejdéle v evropské sedmadvacítce. Podobně jako Francouzi jsou na tom Němci, Irové, Řekové nebo Rakušané.

Zatímco počet sňatků ve Francii klesá, registrovaných partnerství, která jsou ve Francii otevřená i heterosexuálům, každoročně přibývá. Ženy se poprvé vdávají v průměru ve 30 letech, muži lehce po 32. roce. Podle statistiků je nejkritičtější třetí a šestý rok manželství - to se jich rozpadá nejvíce.