Afghánistán si od roku 2001 vyžádal život pětistého amerického vojáka

Kábul - Již pětistý americký voják položil život při vojenské operaci USA v Afghánistánu. Necelých sedm let po zahájení bojů zahynul 36letý příslušník námořní pěchoty Joshua Harris ze Severní Karolíny, který padl v sobotu při bojích v jihoafghánské provincii Hílmand.

Počet amerických i dalších zahraničních vojáků, kteří přicházejí v Afghánistánu o život, v posledních měsících prudce roste. Jen v srpnu zde zahynulo 46 vojáků Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti v Afghánistánu (ISAF), vedených Spojenými státy. V červnu tam zemřelo 28 příslušníků amerických ozbrojených sil, což je dosud nejvyšší počet za jediný měsíc od konce roku 2001, kdy operace v Afghánistánu začala.

Na druhé straně ale koaliční jednotky oznámily, že spolu s afghánskou armádou minulý měsíc zlikvidovaly za jediný týden 220 protivládních povstalců. Hnutí Taliban i místní obyvatelstvo však často namítají, že mnohé z obětí těchto akcí jsou neozbrojení civilisté.

Stále vyšší počet zabitých civilistů při operacích mezinárodních sil zhoršuje vztahy mezi afghánskou vládou a jednotkami ISAF. V letošním roce si násilnosti už vyžádaly přes 700 civilních obětí. Asi 250 z nich zabili zahraniční a afghánští vojáci, zbytek jsou oběti útoků Talibanu. Afghánská vláda kvůli civilním obětem uvažuje o přehodnocení mandátu přibližně 70 000 příslušníků mezinárodních sil v zemi.