Izraelci si nechali v 60. letech utéct Mengeleho, aby dopadli Eichmanna

Jeruzalém - Izraelská rozvědka Mossad se v roce 1960 vzdala možnosti dopadnout v argentinském Buenos Aires nacistického zločince Josefa Mengeleho. Bývala by tak ohrozila tajnou operaci, při níž ve stejné době a stejném městě zadržela jiného nacistu Adolfa Eichmanna a připravovala jeho tajný převoz do Izraele. Někdejší šéf rozvědky a nynější ministr pro záležitosti důchodců Rafael Ejtan to přiznal listu The Jerusalem Post.

Ejtan byl v týmu agentů Mossadu, kteří v roce 1960 v Buenos Aires připravovali zatčení jednoho z organizátorů holocaustu Adolpha Eichmanna. Objevili tam ale i „anděla smrti“ z Osvětimi Josefa Mengeleho. Podařilo se jim ho vyfotografovat a zjistit jeho adresu. Vedení Mossadu stálo před otázkou, zda se pokusit i o jeho zatčení.

Ejtan byl prý tehdy proti plánu zmocnit se obou nacistů naráz, protože nechtěl ohrozit tajnou akci zatčení Eichmanna. Izraelci věděli, v jakém bytě Mengele žil, ale nechali ho odjet s manželkou na výlet a plánu na jeho dopadení se vzdali. Zpráva o Eichmannově příjezdu se v Izraeli nedala dlouho utajit. Když se po několika týdnech agenti Mossadu znovu vydali do Argentiny, Mengeleho stopa zmizela. Izraelci pak po hledaném zločinci pátrali bezvýsledně tři roky v Brazílii a Paraguayi.

Jednaosmdesátiletý Ejtan tvrdí, že svého někdejšího rozhodnutí nelituje: „Udělal bych to dnes stejně, protože kdybychom je chtěli dostat oba naráz, mohli jsme oba ztratit.“ Efraim Zuroff, který se zabývá pátráním po nacistických zločincích, s ním souhlasí. Připomíná také, že argentinská vláda víc než kterákoli jiná vynaložila velké úsilí na záchranu nacistických masových vrahů.

„Anděl smrti“ Mengele se účastnil výběru lidí přijíždějících v transportech a rozhodoval o tom, kdo z nich půjde do plynové komory a kdo do pracovního tábora. V roce 1979 ho v Brazílii ranila mrtvice a utopil se. Bylo mu 68 let. Pohřben byl jako Wolfgang Gerhard a identifikace byla provedena až v 90. letech pomocí testů DNA. Eichmann, který byl zodpovědný za deportace milionů Židů do koncentračních táborů, byl v roce 1961 v Izraeli odsouzen za válečné zločiny a zločiny proti lidskosti k trestu smrti a o rok později byl oběšen.

  • Rafael Ejtan autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/391/39085.jpg
  • Josef Mengele autor: ČT24, zdroj: Wkipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/391/39083.jpg