Hurikán Ike oslabil na první stupeň

Miami - Hurikán Ike oslabil na 1. stupeň z pětibodové škály. Na Kubu přinesl mohutné lijáky a úřady preventivně evakuovaly přes milion lidí. Předtím udeřil i na Haiti, tam podle místní vlády způsobil humanitární katastrofu. Nyní se přesunul nad Mexický záliv, kde může opět zesílit. Pohotovost platí na ostrovech Florida Keys. Koncem týdne by mohl ohrozit americké pobřeží mezi Texasem a Louisianou.

Na Kubě si Ike vyžádal zatím čtyři lidské životy. Ve východní a centrální části ostrova živel zpustošil stovky domů. Ike také tvrdě zasáhl Bahamy, ostrovy Turks a Caicos i Dominikánskou republiku, zhoršil záplavy na Haiti, zdevastovaném už hurikány Gustavem a Hannou.

Oproti předpovědím živel minul hlavní město zhruba o 65 kilometrů, kubánskou
metropoli nicméně bičovaly prudké lijáky a silné vichry.

Podle amerického Národního centra pro hurikány (NHC) v Miami se v ranních hodinách našeho času nacházel Ike asi 150 kilometrů jihovýchodně od kubánské metropole Havany. Pohyboval se na severozápad rychlostí 20 kilometrů za hodinu. Jeho větry mají rychlost asi 130 kilometrů za hodinu. NHC upozornilo, že pokud se Ikeovo oko dostane nad moře jižně od ostrova, mohl by hurikán znovu zesílit.

Ike připravil o život nejméně 66 lidí na Haiti, kde bilance trojice hurikánů překročila 330 mrtvých. Na Kubě si zatím vyžádal čtyři oběti, první v letošní hurikánové sezoně, a způsobil značné škody na obydlích a na různých zařízeních. Na mnoha místech přerušil elektrické vedení, narušeno je i telefonní spojení.

V ulicích města Camagüey padající sloupy drtily automobily a vichry měnily domy v sutiny. Škody jsou především hmotné, ale často také nedozírné na historických koloniálních budovách, které přišly o střechy i sloupoví. Camagüey je na seznamu světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Hurikány v Karibiku za poslední měsíc způsobily obrovské škody

Hurikány, které za poslední měsíc zasáhly karibskou oblast, způsobily na Haiti škody za 800 tisíc. Škody, které způsobil jen cyklón Gustav na Kubě, se odhadují na tři až čtyři miliardy dolarů (51 až 68 miliard Kč). Podle Oddělení OSN pro humanitární záležitosti (OCHA) v Ženevě potřebují lidé na Haiti neodkladnou humanitární pomoc.

Karibskou oblast zasáhly v posledním měsíci čtyři hurikány (Fay, Gustav, Hanna a Ike). Ike sice na Haiti přímo neudeřil, ale měl podle OCHA citelný dopad na četné regiony země.

Na Kubě musel být kvůli hurikánu Ike, který na tuto karibskou zemi udeřil v pondělí, evakuován podle OCHA milion lidí. Jen samotný Gustav podle kubánských oficiálních zdrojů způsobil škody ve výši tří až čtyř miliard dolarů (51 až 68 miliard Kč), zničil 90 000 domů a 140 000 dalších poškodil. Pro srovnání - přírodní katastrofy, které Kubu postihly v letech 2000 až 2008, zničily 100 000 domů.

OCHA koncem minulého týdne oznámilo, že hurikán Hanna si vyžádal na Haiti přes 500 obětí na životech. Hurikán Gustav, který udeřil o týden dříve, usmrtil 77 lidí a Fay před třemi týdny zabil čtyřicítku osob.

  • Hurikán autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/393/39216.jpg
  • Hurikán Ike autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/397/39676.jpg