Bush do února stáhne z Iráku osm tisíc vojáků

Washington - Americký prezident George Bush dnes oznámí plány na stahování vojáků z Iráku. Zatím jich je v zemi nasazeno 146 tisíc, do února 2009 jich bude odsunuto osm tisíc. Jednotky se přesunou do Afghánistánu, kde se zhoršuje bezpečnostní situace. Zatím je Afghánistánu 30 tisíc amerických vojáků. Pokud se bezpečnostní situace v Iráku bude i nadále zlepšovat, bude podle Bushe možné v první polovině roku 2009 další snížení stavu vojsk. Bush dnes toto snížení oznámil ve Washingtonu v projevu k perspektivám dalšího působení americké armády v zahraničí.

V listopadu opustí podle plánu iráckou provincii Anbár prapor americké námořní pěchoty o síle 1000 mužů a nebude již nahrazen. Brigáda o počtu 3500 až 4000 vojáků odejde z Iráku v únoru, kdy se k nim připojí také přibližně 3400 členů podpůrných jednotek.

Důvodem ke stahování armády je podle amerického prezidenta fakt, že irácké síly jsou již schopné vést samy boj s povstalci. Bezpečnostní situace v Iráku se údajně zlepšuje ve všech ohledech, násilí je na nejnižší míře od jara 2004 a život se vrací k normálu. Stahování jednotek je ale pomalejší, než se původně předpokládalo.

V Afghánistánu americká armáda posílí 

V Afghánistánu se má naopak počet amerických vojáků zvyšovat vzhledem k rostoucí hrozbě povstaleckého hnutí Taliban. Prapor námořní pěchoty, který měl být v listopadu vyslán do Iráku, půjde místo toho do Afghánistánu. V lednu ho bude následovat bojová brigáda.

V Afghánistánu je nyní přes 30 tisíc amerických vojáků. Podle zpráv humanitárních organizací z minulého měsíce dosáhlo násilí v Afghánistánu nejhorší úrovně od svržení Talibanu v roce 2001. V červenci při násilnostech zahynulo na afghánském území více než 260 civilistů.

Dlouhodobý plán rozmístění amerických vojáků v Iráku a Afghánistánu bude již záležitostí Bushova nástupce, který se ujme prezidentské funkce v lednu.

Americký prezident George Bush se vyjadřuje k přesunům vojsk.
Zdroj: ČT24