Papež v Lurdech: Láska je silnější než smrt

Paříž - V nejnavštěvovanějším poutním místě katolíků, v Lurdech ve Francii, začaly oslavy 150. výročí zjevení Panny Marie. Jejich vyvrcholením byla mše, kterou sloužil papež Benedikt XVI. Ten kázal stovce tisíc přítomných věřících, že moc lásky je v tomto světě silnější než smrt.

Papež v kázání vyzval věřící z desítek zemí světa, mimo jiné i z Česka a Slovenska, aby se nebáli prožívat svou víru naplno a veřejně a byli v ní opravdoví. „Moc lásky na tomto světě je silnější než smrt, silnější než naše slabosti a hříchy, než zlo, které nás ohrožuje,“ prohlásil Benedikt XVI.  

Papež pak nabádal věřící, aby nepovažovali modlení za ztrátu času. Zvlášť žádal mladé lidi, aby se nebáli vstoupit do církve a stali se knězi.

Papežovou návštěvou vrcholí v Lurdech oslavy výročí zjevení Panny Marie mladičké pastýřce Bernadette Soubirousové. Lurdy jsou jedním z nejslavnějších míst křesťanství. Davy poutníků sem míří také kvůli prameni, který údajně zázračně uzdravil už 67 lidí. Do Lurd ročně jezdí asi šest milionů lidí.