Obří urychlovač jaderných částic byl kvůli chlazení nakrátko odpojen

Ženeva - Obří urychlovač jaderných částic (LHC) poblíž Ženevy, který byl právě před týdnem spuštěn, byl kvůli závadě na chladicím systému nakrátko odpojen. Technici během dneška vyměnili vadný 30tunový transformátor, který ochlazuje potrubí na teplotu blížící se absolutní nule (minus 273,16 stupně Celsia), a zařízení uvedli opět do provozu.

O víkendu se navíc objevily informace o útocích počítačových hackerů na řídící středisko LHC. Slavnostní zahájení regulérního provozu zařízení je plánováno na 21. října. Plného výkonu by měl LHC dosáhnout až příští rok.

Poslední paprsek protonů oběhl 27 kilometrů dlouhý tunel urychlovače během uplynulého víkendu. K urychlení částic na rychlost světla musí být ale prstenec potrubí ochlazen na minus 271,3 stupně Celsia. Teploty se ale nedařilo dosáhnout.

Hackeři označili bezpečnostní techniky za školáčky 

Do řízení experimentů se dá napojit pouze z počítačů řídícího střediska přímo v centru. Bezpečnostní systém napojení zvenčí spolehlivě vylučuje. Hackeři působící pod krycím názvem Řecký bezpečnostní tým se proto zaměřili pouze na počítač, který analyzuje výsledky experimentů. Zanechali v něm zprávu, v níž bezpečnostní techniky LHC označují za „školáčky“. Zároveň ale zdůrazňují, že přerušit experimenty nebylo jejich cílem.

Vědci chtějí v unikátním zařízení vypouštět částice rychlostí světla proti sobě a dosažením vysoce energetických srážek napodobovat podmínky, které existovaly jen několik zlomků vteřiny po takzvaném velkém třesku, který je považován za počátek existence vesmíru. Experimenty mohou zodpovědět základní otázky fyziky i existence světa.

Srážka částic
Zdroj: ČT24/Wikipedia
Vydáno pod