Ahmadínežád: Uran obohacovat nepřestaneme!

Teherán - Írán nepřestane obohacovat uran ve svých jaderných zařízeních. K zastavení jaderného programu ho nedonutí ani hrozba přísnějších sankcí ze strany Západu. Prohlásil to na dnešní tiskové konferenci íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Světové velmoci se obávají, že se Teherán snaží vyrobit jaderné zbraně. Írán to ale popírá s tím, že jeho jaderný program slouží pouze mírovým účelům.

„Ať zavedou sankce. Čím víc jich bude, tím víc budeme děkovat bohu,“ prohlásil Ahmadínežád. Írán prý tak bude nucen obejít zákazy technickým zdokonalením, což mu prospěje. „Ti, kdo říkají, že budou pro sankce, tím poukazují na vlastní slabost - chtějí zachránit vlastní tvář. Doporučuji jim, aby toho nechali,“ prohlásil prezident, který se příští týden chystá do sídla OSN a je ochoten se tam sejít s oběma kandidáty na amerického prezidenta.

Mahmúd Ahmadínežád:

„Čím víc bude sankcí, tím víc budeme děkovat bohu.“

Rada bezpečnosti OSN na Írán uvalila už třikrát sankce za neochotu ustoupit v otázce obohacování uranu. Pět stálých členů RB OSN a Německo má v pátek jednat o nových krocích. Budou vycházet z nejnovější zprávy Agentury pro atomovou energii (MAAE). Ta v pondělí konstatovala, že vyšetřování toho, zda Írán pracuje na výrobě jaderné zbraně, uvízlo na mrtvém bodě. Důvodem je skutečnost, že Teherán vytrvale blokuje snahy prověřit svůj jaderný program. Podle Íránu nese naopak za zablokování odpovědnost MAAE.

Šestistránková zpráva MAAE uvádí, že Íránci mají nyní k dispozici třetinu množství obohaceného uranu potřebného k výrobě jaderné zbraně. Upozorňuje také na to, že Írán dále rozšiřuje kapacitu obohacování, ačkoli ho MAAE a RB OSN opakovaně žádaly, aby se této technologie vzdal výměnou za ekonomické výhody.

Mluvčí Bílého domu Gordon Johndroe v reakci na zveřejnění zprávy MAAE vyzval Írán, aby ukončil obohacování, protože jinak zůstanou v platnosti už uvalené sankce a mohou být zavedeny nové. O zprávě prohlásil, že je to další důkaz odmítání Íránu spolupracovat s mezinárodním společenstvím.

USA sice patří mezi největší kritiky Íránu, ale tvrdí, že chtějí spor řešit diplomaticky. Vojenskou akci však nevyloučily. Hovoří se o ní také v Izraeli, který Írán neuznává.

Íránský jaderný program
Zdroj: ČT24