Američtí vojáci smějí být v Iráku až do roku 2011

Bagdád - Dnešním dnem schválil irácký parlament irácko-americkou bezpečnostní dohodu, podle které odejdou američtí vojáci z Iráku nejpozději na konci roku 2011. Smlouva dále upravuje podmínky dalšího pobytu amerických vojsk v Iráku.

Celkem 149 poslanců ze 198 přítomných zvedlo ruku pro dohodu, která od 1. ledna 2009 nahradí dosavadní mandát OSN. Irácký parlament má 275 poslanců, ke schválení dokumentu byla zapotřebí prostá většina. Smlouvu ještě musí podepsat prezidentská rada, což se považuje za formalitu.

Soukromé americké bezpečnostní firmy budou podléhat iráckým zákonům a soudům a Američané například ztratí možnost držet ve vězeních Iráčany bez obvinění nebo soudů.

Od samého začátku byly pro dohodu hlavní šíitský a kurdský blok v parlamentu. Vláda ale usilovala o co nejširší podporu všemi třemi velkými skupinami v parlamentu, včetně sunnitů. Sunnité si nakonec za souhlas s dohodou vymohli ústupky na vládních partnerech.

Jde především o potvrzení dohody formou referenda, které se má konat 30. července příštího roku. Další dva hlavní požadavky sunnitů ale vláda odmítla.

Dohoda se ale nelíbí šíitům vedeným radikálním duchovním Muktadou Sadrem. Duchovní požadoval, aby Američané odešli ihned. „Dohoda je nelegitimní, není v souladu s ústavou. Proto irácký lid nezavazuje. Zavazuje pouze ty, kdo ji podepsali,“ uvedl člen parlamentního bloku Muktady Sadra Akíl Abdu Al-Hussajn.

Prozatím není jasné, jak se Sadrovi příznivci zachovají. Minulý týden totiž dali na mnohatisícových demonstracích v irácké metropoli najevo, že s novou dohodou nesouhlasí.

Vydáno pod