U Francie se do moře zřítil Airbus se sedmi lidmi na palubě

Paříž - U jihofrancouzských břehů se ve čtvrtek při zkušebním letu zřítil do moře moderní dopravní letoun Airbus A320, na palubě se v té době nacházelo sedm členů posádky. Těla dvou z nich už byla vyzvednuta z moře, ostatní jsou zatím nezvěstní. Trosky stroje jsou rozesety až stovky metrů daleko od místa dopadu. Na místě pátrají po případných přeživších čluny francouzského námořnictva a vrtulník civilní obrany. Pátrací akci komplikuje špatné počasí. Úřady pochybují, že by nehodu někdo přežil.

Letoun, který patřil novozélandské společnosti Air New Zealand, se zřítil při cvičném letu poblíž města Saint-Cyprien. Od roku 2006 ho na leasing využívala německá charterová společnost XL Airways Germany.

Letadlo se vzneslo z Perpignanu u španělských hranic, zde byla provedena jeho technická kontrola. Pilotovali ho dva piloti německé firmy, dalších pět členů posádky byli inženýři z Air New Zealand a z francouzské společnosti EAS v Perpignanu. Piloti se zřejmě pokusili o nouzové přistání na vodě.

Firma Airbus, z jejichž dílen letadlo v roce 2005 vyšlo, se zatím k neštěstí nevyslovila. Francouzský úřad pro civilní letectví uvedl, že je ještě příliš brzy na to, aby se mohlo mluvit o nějaké konkrétní příčině pádu letounu.

Právě Airbus A320 je jedno z nejběžnějších letadel používaných pro lety na krátké a střední vzdálenosti. Podle své verze pojme 132 až 220 cestujících. Momentálně létá ve světě přes 3 500 strojů tohoto typu,  jeho výroba probíhá od roku 1987. Ve vybavení ho mají i České aerolinie.

Airbus A320 má digitální řídící systém fly-by-wire. Mezi pilotem a kormidly není nic mechanického, nemá ani klasické „berany“, má joystick, uvedl letecký publicista Martin Velek. Z kokpitu se přenášejí pouze elektrické signály k servomotorům. Letadlo využívá i centrální diagnostický systém umožňující zjištění problému z pilotní kabiny. Ve srovnání s ostatními letouny ve stejné třídě má A320 širší kabinu a také větší zavazadlový prostor v nadhlavní části.  

Airbus A320
Zdroj: ČTK