Rakousko má ode dneška novou vládu

Vídeň - Nová rakouská vláda dnes složila do rukou prezidenta Heinze Fischera ústavou předepsaný slib. Rakousko má tak 65 dnů po předčasných volbách nový kabinet, kterému předsedá kancléř Werner Faymann z vítězné sociální demokracie (SPÖ). Tato vláda by měla vést Rakousko pět let.

Kabinet vznikl díky spojení lidovců (ÖVP) se sociálními demokraty, kteří spolu po volbách vytvořili koalici. Složení nové vlády je podle dohody půl na půl - 7 ministerstev pro sociální demokraty, 7 ministerstev pro lidovce. Obě strany se podělily také o místa čtyř státních tajemníků.  

„Obě strany teď věnují velkou energii, aby dokázaly, že vláda může držet pohromadě. Svědčí o tom i rychlost vyjednávání. Nic jiného jim ani nezbývá, protože se jejich preference při volbách propadly velmi hluboko. Pokud to chtějí změnit, musejí voličům dokázat, že dokážou spolupracovat,“ říká zpravodaj ČT Jan Moláček.

V koaliční dohodě je zmíněno, že Rakousko bude trvat na splnění všech bezpečnostních standardů v české jaderné elektrárně Temelín. Před dvěma lety byla ve vládním prohlášení dokonce zmínka o odstavení Temelína.

Programové prohlášení už zítra

Rakouský prezident Fischer vyjádřil při slavnostním aktu v Hofburgu uspokojení nad rychlým vytvořením nové vlády. Vyjádřil naději, že obě vládní strany budou dobře spolupracovat navzájem i s opozicí.

Nyní budou noví ministři přebírat úřady od svých předchůdců, čtyř ministrů se to ovšem netýká, protože zastávají stejnou funkci jako v předchozí vládě. Zítra by pak měl kancléř Faymann představit programové prohlášení nového kabinetu.

Rukopis nové vlády se dotkne i Česka

Nový kancléř Faymann může stavět na oblibě mezi voliči. Musí je ale přesvědčit, že pod jeho taktovkou budou obě strany velké koalice spolupracovat. Josef Pröll je vicekancléřem, ministrem financí a českým sousedem: je členem vlivné dolnorakouské politické rodiny a synovcem tamního hejtmana Erwina Prölla. V minulé vládě byl ministrem životního prostředí a slíbil mimo jiné i železný odpor proti dostavbě Temelína. „Otázky, jako je Temelín, budeme i nadále řešit jako rovnocenní partneři s ohledem na zájmy jedněch i druhých, ale hlavně s ohledem na bezpečnost lidí,“ prohlásil Josef Pröll.

Resort sociálních věcí převzal dosavadní šéf odborů Rudolf Hundstorfer, čímž asi padají veškeré naděje na otevření rakouského pracovního trhu před rokem 2011, uvedl Moláček.