Mezinárodní letiště v Bangkoku obnovilo po týdenní blokádě provoz

Bangkok - Bangkocké mezinárodní letiště Suvarnabhumi dnes plně obnovilo provoz po víc než týdenní blokádě thajskou opozicí. Dnes má letiště zajistit 550 letů. Před otevřením terminálů se konal krátký ceremoniál na oslavu zprovoznění. Mezinárodní letecké společnosti se ale na letiště vracejí jen pomalu, odmítají přes Bangkok létat a čekají, až situaci zhodnotí mezinárodní odborníci. V zemi kvůli blokádě uvízlo několik desítek tisíc zahraničních turistů, kteří tak na odlet budou čekat i týden.

Suvarnabhumi bylo stejně jako jiné bangkocké letiště Don Muang mimo provoz kvůli osmidenní blokádě. Protest skončil ve středu díky úternímu rozhodnutí ústavního soudu rozpustit tři strany vládní koalice. Protivládní demonstranti, kteří od srpna okupovali pozemky úřadu vlády a od 25. listopadu i dvě největší letiště, vinili vládu ze snahy zavést republiku a svrhnout krále, což vláda popírala.

Protesty alespoň prozatím ukončilo rozhodnutí ústavního soudu. Kromě toho, že rozpustil tři vládní strany kvůli volebním podvodům, zakázal také jejich předákům, včetně premiéra Somčaje Vongsavata, na pět let účast v politice. Podle analytiků ale krize nekončí, o čemž svědčí i rozhodnutí vlády zrušit mimořádnou parlamentní schůzi, na níž se mělo v pondělí rozhodnout o Vongsavatově nástupci.

Jak ale uvedla zpravodajka ČT Michaela Hergetová, spousta turistů v Thajsku je na tom podobně jako v době blokády letišť. Řada leteckých společností, jako například British Airways, totiž po několikadenní blokádě svá letadla na letiště nepustí a dál létají přes Singapur nebo přes Kuala Lumpur. Turisté tak musí počítat až s týdenním zpožděním.

Vydáno pod