Nigerijský soud: Yar'Aduovo volební vítězství bylo legální

Abuja - Nigerijský nejvyšší soud dnes potvrdil legalitu volebního vítězství prezidenta Umaru Yar'Aduy v dubnu 2007. Ten se ujal úřadu loni v květnu, kdy převzal prezidentské křeslo po Olusegunovi Obasanjovi. Šlo o historicky první předání moci mezi dvěma civilními politiky v dějinách Nigérie. Podle domácích i mezinárodních pozorovatelů však volbu nové hlavy státu provázely podvody a manipulace s hlasy. Yar'Adua získal 75 procent hlasů, opoziční kandidáti výsledek hlasování odmítli uznat a podali stížnost k soudu. Proti dnešnímu rozhodnutí soudu nelze podat odvolání.

Sám Yar'Adua po složení prezidentské přísahy připustil, že jeho volbu provázely „omyly a nedostatky“. Slíbil proto, že se poučí z předešlých chyb a iniciuje volební reformu.

Dnešní rozhodnutí soudu ukončilo skoro dvouleté spory mezi stoupenci a odpůrci prezidenta, které značně omezovaly jeho autoritu. Podle agentur bude nyní na Yar'Adua vyvíjen větší tlak, aby dostál svým slibům zastavit násilí v ropné oblasti delty řeky Nigeru, zlepšit stav energetického sektoru a snížit kriminalitu v zemi.