Ital musel kvůli vyčerpání vzdát pokus o převeslování Pacifiku

Sydney - Pouhých 120 kilometrů před vysněným cílem na australském pobřeží musel Ital Alexandro Bellini vzdát svůj pokus překonat Tichý oceán jenom s pomocí vesel. Na 18 tisíc kilometrů dlouhou cestu z perské Limy vyrazil v únoru. U Austrálie mu ale došly síly a navíc ho tam čekalo velmi špatné počasí. Proto v pátek večer zavolal manželce a požádal ji, aby mu zavolala pomoc.

Kdyby se Bellinimu jeho záměr převeslovat oceán podařil, nejednalo by se o žádný rekord, třicetiletý Ital by však byl teprve pátým člověk na světě, kterému by se něco podobného povedlo.

„Vůbec nejsem zklamaný. Nedostal jsem se sice až na zem, ale oceán jsem zdolal,“ uvedl Bellini. Podle jeho slov mu tak sice chybí třešinka navrch, ale sám dort je neuvěřitelně sladký.

Statečný veslař 295 dní nevstoupil na pevninu a při své plavbě přes Pacifik se potýkal s hořkými útrapami. Denně urazil na 7,5 metrů dlouhé lodi v průměru přes 48 kilometrů. Jedl jen sušené potraviny, pil dešťovou nebo upravenou mořskou vodu a zhubl 15 kilo.

Své ženě Francesce musel slíbit, že už se o to znovu pokoušet nebude. Uklidňovat ho tak mohou jiné úspěchy, které má kontě. Převesloval už totiž Středozemní moře, Atlantik nebo přešel Aljašku.

Vydáno pod