V Iráku bylo kvůli údajnému spiknutí zatčeno 35 ministerských činitelů

Washington - Tajná organizace Návrat plánovala státní převrat v Iráku. Desítky vysokých úředníků a armádních důstojníků skončily ve vězení. Podle vyšetřovatelů se zapojili do plánu, jak dostat stranu Baas zpět k moci. Partaj popraveného diktátora Saddáma Husajna je zakázána od americké invaze v roce 2003. Irácké speciální jednotky během posledních tří dnů pozatýkaly asi 35 úředníků tamního ministerstva vnitra, mezi zatčenými jsou i čtyři generálové.

Úředníky si vzala na starost elitní protiteroristická jednotka podléhající přímo premiérovi Núrímu Málikímu. Plánovanému spiknutí tato jednotka údajně zabránila v raném stadiu. „Je příliš brzy na konkrétní informace. Probíhá vyšetřování a musíme počkat na jeho výsledek. Zatím nemáme závěry a nemůžeme tvrdit, že zatčení skutečně připravovali puč,“ uvedlo irácké ministerstvo vnitra.

Možné napojení na skupinu al-Avda

Podle listu The New York Times existují závažné důkazy o napojení zatčených ministerských činitelů na skupinu al-Avda. Té se připisují snahy o opětovné ustavení a reorganizaci někdejší vládní strany Baas bývalého iráckého prezidenta Saddáma Husajna, která byla po Američany vedené invazi v roce 2003 zakázána a desetitisíce jejích členů musely opustit veřejné funkce.

Podle vysoce postaveného představitele ministerstva vnitra osoby napojené na organizaci al-Avda uplácely jiné důstojníky, aby je tak získaly do svých řad. V minulých dnech byly při zátazích údajně nalezeny vysoké peněžní částky.

List The New York Times se odvolává na nejmenovaného důstojníka. Ten měl prohlásit, že zatčení, kteří byli kdysi členy strany Baas, jsou níže postavenými členy, a trval na tom, že zatýkání bylo politicky motivováno.

Členové Baas měli po pádu Husajnova režimu zakázáno vykonávat veřejné funkce. Irácká vláda zákaz zrušila až letos - částečně tím uklidnila sunnitský odboj. Do vedení země tím ale vpustila i exponenty diktátorského režimu.

Irácký premiér viněn z manipulace

Objevuje se i kritika obviňující iráckého premiéra Málikího z toho, že údajně zneužívá zatýkání ke konsolidaci moci měsíc před plánovanými provinčními volbami. Jednou z hlavních překážek obnovy a rozvoje Iráku je prý totiž spolu s politickými intrikami a napětím mezi různými iráckými frakcemi i korupce. Kancelář iráckého předsedy vlády odmítla případ komentovat.

  • Saddám Husajn autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/137/13689.jpg
  • Núrí Málikí autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/241/24047.jpg